zi de sărbătoare la biserica din presaca! iată care a fost motivul

Comunitatea de credincioşi din Presaca, Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu, a fost în sărbătoare duminica trecută, la 24 august 2014. Motivul de sărbătoare a fost faptul că biserica parohială a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

 

 

Mulţi dintre săteni au îmbrăcat costumele populare moştenite de la părinţi şi bunici pentru a marca aşa cum se cuvine sărbătoarea satului. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care n-au lipsit ctitorul bisericii, preotul Constantin Mitea, actual paroh la Biserica Buna Vestire din Sibiu, alt fost paroh la Presaca, pr. lect. dr. Mihai Constantin Iosu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, precum şi protopopul de Sălişte, pr. Petru-Toader Damian.

IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit biserica la exterior cu Sfântul şi Marele Mir, iar la interior a sfinţit picturile noi realizate recent. A urmat Sfânta Liturghie în locaşul de cult, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Între autorităţile prezente îi amintim pe vice-preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu şi pe primarul din Păuca, Nicolae Dancu.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia din Duminica a 11-a după Rusalii, care a prezentat Pilda Datornicului Nemilostiv. Această pildă rostită de Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă cum să arătăm iubire milostivă faţă de semenii noştri, dar şi că dreptatea lui Dumnezeu îşi are locul ei în vieţile oamenilor.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Nicolae Vintilă a fost hirotesit sachelar. Adunarea şi Consiliul parohiale, precum şi Primăria Păuca au primit acte de cinstire, ca semn de apreciere pentru eforturile depuse în ultimii ani în renovarea bisericii din Presaca.

Sursa: basilica.ro

Ultima oră

Comentariul meu