Cea de-a IV ediţie a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu începe la sfârșitul acestei săptămâni în Mărginimea Sibiului şi are ca punct central Oraşul Tălmaciu. La organizarea acestei manifestări participă şi localităţile Jina şi Sălişte.
Sărbătoarea culturii din judeţul Sibiu aduce în prim plan nu doar tradiţiile cu tot ceea ce înseamnă ele, ci şi cultura contemporană, din dorinţa de a atrage atât public matur, cât şi public tânăr şi copii. Și ediția de toamnă din acest an a fost mutată, la inițiativa președintelui Ioan Cindrea și cu votul consilierilor județeni, înaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, pentru a evita suspiciunile de politizare a unei manifestări culturale.
”Iată că ne pregătim să deschidem cea de-a patra ediție a acestui proiect prioritar al Consiliului Judeţean Sibiu. El este inclus în Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu și urmăreşte concentrarea acţiunilor culturale într-o anumită zonă etnografică a judeţului, în cele două zile de la sfârșit de săptămână, cu scopul de a revitaliza viaţa culturală din toate localităţile judeţului şi de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaşelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului şi Mărginimea Sibiului. Îi invit pe toți locuitorii județului să participe la programele culturale și turistice pentru că pot vedea și afla lucruri minunate din tradițiile noastre dar, în egală masură, și din creațiile contemporane”, declară Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu
Programul:
SÂMBĂTĂ 30 August 2014
Tălmaciu Târgul Mixt
ora 17,00 – deschiderea „Zilele culturale ale judeţului Sibiu”, concerte Prometeu, Xonia, N&D, Compact
Jina Biblioteca Locală
ora 11,00 Spune-mi o poveste despre satul tău!
Şesul Jinarilor
ora 18,00 „Ora de muzică clasică” recital „Brassed Up Quintet”
ora 19,00 Caravana ASTRA FILM
DUMINICĂ 31 August 2014
Tălmaciu Târgul Mixt
ora 16,00 – deschiderea oficială urmată de spectacole folclorice (Ansamblul „Doruleţ” din Racoviţa, Ansamblul „Valea Moaşei” din Sebeşu de Sus, Ansamblul „Datina” din Tălmaciu) şi ansambluri tradiţionale
ora 24,00 foc de artificii.
Sălişte Casa Memorială D. D Roşca
ora 16,00 – prezentarea volumului I – II a Operelor Filosofice – D.D. Roşca
La Tălmaciu
– expoziţie cu vânzare cuprinzând standuri cu produse tradiţionale.
Excursii pentru toți doritorii
În ceea ce priveşte componenta turistică cele 5 excursii de descoperire a regiunilor sibiene debutează sâmbătă, 30 august, în Mărginimea Sibiului cu circuitul tematic „Oierit şi meşteşugari în Mărginimea Sibiului”.
Drumul de la poalele Cindrelului se va îndrepta spre Sibiel, într-un loc încărcat de spiritualitate la Muzeul de icoane pe sticlă „Zosim Oancea”. După ce vom cunoaşte istoria icoanelor şi povestea autorilor vom avea parte de o demonstraţie de pictat icoane pe sticlă din partea muzeografului colecţiei. După vizitarea Bisericii ortodoxe „Sfânta Treime”, vom continua itinerarul spre localitatea situată la cea mai mare altitudine din Mărginime (1000 m),
Jina, un loc de legendă care poartă numele stăpânei munţilor „Sinna”. Aici vom petrece timp pe îndelete pentru a intra în tainele oieritului şi vom vizita Colecţia de obiecte pastorale. Ne vom instala în Şesul Jinarilor pentru Recitalul de muzică clasică a Grupului Brassed Up Quintet, din cadrul Filarmonicii de Stat din Sibiu – „Ora de muzică clasică” şi pentru a viziona filmele proiectate de Caravana ASTRA Film: „Jina – Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului” şi „Judeţul Sibiu, poarta de sud a Transilvaniei”.
Pe tot parcursul itinerarului, un muzeograf al CNM ASTRA va oferi informaţii preţioase, iar participanţii atenţi la explicaţiile ghizilor vor fi recompensaţi cu premii: un zbor deasupra Mărginimii cu un avion uşor, circa 30 de minute, cu vouchere pentru parcul de aventură Arka park din Păltiniş, albume şi filme despre Judeţul Sibiu.