alimentare cu apă modernă pentru municipiul făgăraș și 12 localităţi limitrofe
Foto Arhivă

Au început lucrările pentru reabilitarea captării și a aducțiunii de apă potabilă pentru Municipiul Făgăraș. În prezent se lucrează la curățarea și testarea puțurilor din Frontul de captare Iași și la conducta de aducțiune ce leagă acest obiectiv de municipiul Făgăraș.

 

Investiția se realizează în cadrul Proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”, derulat de către S.C. Apă-Canal S.A. Sibiu cu cofinanțare din Fondul de Coeziune prin POS Mediu.

Lucrările sunt executate de Asocierea S.C. HIDROCONSTRUCȚIA S.A. (lider) – S.C. GENERAL CONCRETE CERNAVODĂ S.R.L. și S.C. BENNI PREST S.R.L., sunt în valoare de 12.573.124,40 lei fără TVA și vor fi finalizate în iunie 2015.

Contractul prevede reabilitarea a 30 de puţuri forate, din localităţile Pojorta, Hurez şi Iaşi, construcţia a 4,5 km reţea de legătură între puţuri, reabilitarea a 2 rezervoare înmagazinare apă, conectate la două instalaţii noi de clorinare, două staţii de pompare precum și un sistem de monitorizare și comandă la distanță (SCADA) .

Tot prin acest contract se va realiza înlocuirea aducţiunii ce asigură transportul apei de la puţuri în municipiul Făgăraş. În lungime de 10,6 km, vechea aducţiune era realizată din conducte de azbociment, cu pierderi importante de apă şi cu impact negativ privind calitatea apei. Noua aducțiune va fi realizată din conductă de polietilenă cu diametrul DN 400, un material modern şi rezistent ce nu alterează calitatea apei.

Implementarea acestei investiții de către S.C. Apă – Canal S.A. Sibiu va aduce beneficii pentru aproximativ 45.000 de locuitori din municipiul Făgăraş şi localităţile: Beclean, Hurez, Luţa, Ludişor, Iaşi, Săsciori, Săvăstreni, Pojorta, Voievodeni, Voila, Cincşor şi Cincu.

S.C. Apă – Canal S.A. Sibiu implementează în Făgăraș cu ajutorul fondurilor europene și un alt contract, ”Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din localitatea Făgăraș”, în valoare de 43.490.000 lei fără TVA, în cadrul căruia se vor reabilita 28,4 km conducte de alimentare cu apă și 25,5 km conducte de canal. Rețelele de alimentare cu apă și cele de canalizare menajeră vor fi extinse cu 3,6 km, respectiv 8,6 km. Pe viitor sunt prevăzute noi investiții, și anume construcţia pentru municipiul Făgăraş şi localităţile limitrofe a unei noi staţii de epurare a apelor uzate cu o valoare estimată de 40 milioane lei, fără TVA. În scurt timp, Municipiul Făgăraş va avea asigurată o infrastructură modernă, completă, sigură şi performantă în materie de captare, transport şi distribuţie apă potabilă, precum și de preluare şi epurare a apei uzate.

 

Ultima oră

Comentariul meu