VIDEO Casele romilor din Iacobeni vor fi întabulate pe banii Consiliului Județean Sibiu și ai Guvernului

Căminul Cultural din Iacobeni a găzduit astăzi prezentarea publică a proiectului cu finanțare nerambursabilă ”Dreptul la proprietate”, finanţat în cadrul programului guvernamental ”Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor” derulat de Agenţia Naţională pentru Romi.

 

În județul Sibiu proiectul este derulat de Consiliul Judeţean Sibiu, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Primaria comunei Iacobeni şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Fuiorul de Lână. La prezentarea însoțită și de o conferință de presă au participat: Vasile Daniel, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi , Alexandru Vasile, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Banciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Vasile Duca, consilier județean, Camelia Duca, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Fuiorul de Lână și Cori Ioan Vasile, primarul comunei Iacobeni.

”Acest proiect deosebit de important vine să confirme încă o data preocuparea noastră și a Guvernului Ponta pentru toate categoriile sociale, pentru toți românii. Dacă unii se îndoiau, acum demonstrăm că trecem de la vorbe la fapte, de la proiecte pe hârtie la lucruri concrete, așa cum facem de la preluarea mandatului. Îi îndemn pe romi să aibă încredere în acest proiect pentru că doar așa pot avea acces deplin la educație, la asistență social, la cursuri de perfecționare, la un trai mai bun”, a declarat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea calităţii locuirii şi asigurarea drepturilor cetăţeneşti pentru un număr de 200 imobile în care locuiesc cetăţeni aparţinând minorităţii rome. Printre obiectivele specifice se numără identificarea gospodăriilor care nu deţin acte de proprietate aparţinând comunei Iacobeni, întabularea unui număr de 200 proprietăţi şi notarea proprietarilor la OCPI și realizarea unui parteneriat activ între structurile publice locale şi organizaţiile nonguvernamentale în vederea desfăşurării unor acţiuni concrete pentru legalizarea aşezărilor în care locuiesc preponderent membrii minorităţii romilor.

Grupul ţintă al proiectului este selectat din cadrul populaţiei de etnie romă de pe raza comunei Iacobeni, populaţie cu risc de marginalizare socială, lipsa actelor de proprietate fiind o cauză a imposibilităţii de a beneficia de drepturile cetăţenilor europeni, la educaţie, la serviciile sociale, medicale etc.

Proiectul va fi finalizat la începutul lunii decembrie cu predarea actelor de proprietate, iar valoarea lui este de 181.600 lei cu TVA inclus, din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Sibiu este de 36.320 lei, iar contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi este de 145.280 lei .

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică