Doar o cincime din clienţii băncilor îşi plătesc cumpărăturile cu cardul de salariu

Numai 20% din clienţii băncilor din România utilizează cardul de debit ca mijloc de plată pentru cumpărăturile zilnice deşi aproape 70% din aceştia îşi încasează veniturile pe card, arată un studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Cardul de debit este cel mai răspândit produs bancar, aproape 80% dintre clienţii băncilor având un astfel de card, dar oamenii continuă să prefere retragerea numerarului de la bancomate.

Doar 26% din populaţia bancarizată din mediul urban foloseşte cardul pentru a plăti cumpărăturile zilnice, iar în mediul rural proporţia este de 13%. În ceea ce priveşte plata utilităţilor, doar 12% din populaţia bancarizat utilizează cardul de debit în acest scop.

Studiul FGDB a fost realizat pe baza unui sondaj efectuat pe un eşantion de 1.242 de persoane de peste 18 ani care deţin cel puţin un produs bancar, 403 provenind din mediul rural. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al numărului de terminale de plată cu cardul bancar, cu numai şase terminale POS la o mie de locuitori. În primul semestru al acestui an plăţile realizate cu cardul au crescut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la valoarea 14,6 miliarde >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu

Publică