REPORTAJ - Sibiul are cea mai veche Grădină Zoologică din România! Iată ce are de oferit!

Încă de la intrare, Grădina Zoologică din Pădurea Dumbrava Sibiului te întâmpină cu un peisaj de vis. Stejarul multisecular te primește în lumea animalelor, zâmbind parcă din spatele crengilor vechi de șase secole. Cea mai veche grădină zoologică din țara noastră are o atmosferă de basm care te introduce într-o lume a naturii veșnic verzi și a animalelor, care mai de care mai interesante.

 

 

Turiștii dar și sibienii se pot bucura în fiecare zi de ceea ce are grădina de oferit. Animale din diferite părți ale lumii, natura care nu se mai găsește atât de des în zilele noastre, pură și conservată…pe scurt, un loc minunat în care să îți petreci timpul liber și să te relaxezi în compania necuvântătoarelor.

„La Sibiu este prima grădină zoologică din țară care a achiziționat o pereche de zebre în anul 2010 și singura din țară care are lupi iberici din 2011. De asemenea, Grădina Zoo de la Sibiu se numără printre puținele grădini din țară care au în colecție vaci watusi, porci pecari și jaguari și care au reușit să se reproducă.”, a declarat Marius Lunca, directorul Serviciului Grădina Zoologică din Sibiu.

 

ÎNCEPUTURILE

În 1929 s-a deschis în pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu.

După înfiinţare, Grădinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociaţia “Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Talmacel, mistreţi etc. În 1930 a fost donat primul urs.

Colecția Grădinii Zoo de la Sibiu numără 224 exemplare din 53 de specii. Ca specii deosebite sunt: leii, tigrii, jaguarii, zebrele, cămilele, iacii și lupii albi.

agrrr

Turistic vorbind…

Anual, numărul de turiști crește. Astfel, numărul de turiști a ajuns de la 80.000 în 2006 la 198.669 în 2013.

„De la începutul acestui an până în prezent, am avut un număr de 145.139 de vizitatori, ceea ce mă face să cred că o să depășim cifra de 200.000 de vizitatori până la finele anului”, crede directorul Marius Lunca.

Pentru a atrage cât mai mulți turiști, grădina zoologică din Sibiu se modernizează constant, cu atât mai mult cu cât animalele au nevoie de un spațiu cât mai mare și comfortabil pentru a putea trăi într-un mediu sănătos și plăcut.

Cea mai nouă schimbare adusă grădinii în acest sens o constituie adăpostul pentru maimuțe. Lucrările sunt aproape finalizate, urmând să fie populat din luna octombrie, când vor fi instalate și dotările acestei clădiri.

O altă lucrare finalizată se referă la prima etapă de amenajare a sistemului de irigare a zonelor verzi din Grădina Zoologică. În această etapă au fost amenajați 1.200 de metri liniari de conducte, valoarea acestor lucrări fiind de 29.523 lei (TVA inclus).

Proiectul va continua, extinzându-se rețeaua pe întreaga suprafață a grădinii. Pentru a economisi apa necesară alimentării acestor sisteme de irigații, pe lista de investiții a anului viitor se va regăsi instalarea unor pompe submersibile ce vor fi instalate în lac.

Puișorul care atrage cei mai mulți turiști

Principala atracție turistică de la Zoo Sibiu în această perioadă este Mai, un pui de jaguar în vârstă de peste două luni, care se joacă zilnic în cușca sa, cu cea mai bună prietenă a sa, o cățelușă de care va trebui în scurt timp să se despartă, ca nu cumva din joacă să-i facă rău.

Numele de Mai i-a fost dat de personalul grădinii zoologice. Părinții acestuia sunt cei doi jaguari găzduiți de Grădina Zoologică Sibiu (pe nume Mowgly și Nadia). Puiul de jaguar este o adevărată bucurie pentru echipa Zoo Sibiu pentru că reproducerea în captivitate a jaguarilor este foarte rară.

maimuta

”Familia” grădinii

Animalele pe care grădina zoologică din Sibiu le are în grijă sunt diverse și foarte căutate de turiștii care vizitează orașul nostru. Lista este una complexă, tărâmul fermecat al Sibiului bucurându-se de ce e mai bun din toate zonele lumii.

Carnivore: ANACONDA, BARZA ALBĂ, CAIMAN, JAGUAR, LEUL, LUPUL ALB, LUPUL IBERIC, PITONUL RETICULAT, RÂS, ŞARPELE BOA, TIGRUL SIBERIAN, ULIUL ŞORECAR.

Erbivore: BIBILICA, BIVOLUL ALB, CĂMILA, CERBUL CARPATIN, CINTEZA, EMU, FAZAN, GÂSCA DE NIL, IACUL, IEPURELE DE PATAGONIA, IGUANA VERDE, LAMA, MARELE ALEXANDRU, MICUL ALEXANDRU, MUFLON, NANDU, OAIA CU COAMĂ, PAPAGALUL AGAPORNIS, PAPAGALUL ARA, PAPAGALUL CĂLUGĂR, PAPAGALUL NIMFĂ, PAPAGALUL PERUȘ, PAPAGALUL ROSELLA, PĂUNUL, PONEIUL DE SHETLAND, PORUMBELUL, RATA LEŞEASCA, STRUȚUL AFRICAN, VACA AFRICANA, ZEBRA.

Omnivore: CORBUL, LEMUR, MACACUL, PAVIANUL CU MANTIE, PORCUL MISTREȚ, PORCUL PECARI, TESTOASA de FLORIDA, URSUL BRUN.

capri

Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică