reportaj - sibiu, oraş unic în românia. urbea cu cele mai multe premiere naţionale!

Orașul nostru este ,pentru fiecare sibian adevărat în parte, cel mai frumos oraș din lume. Surpriza este că nu suntem singurii de această părere, Sibiul având parte de-a lungul timpului de numeroase recenzii impresionante. Sibiul reușește, în pofida vârstei înaintate, să se păstreze tânăr, neobosind să înregistreze premiere pentru România încă din 1191, anul atestării sale.

 

 

„Sibiul este astăzi un oraș care impresionează prin spiritul său tânăr, prin faptul că această comunitate a reușit să se ridice de la nivelul unui oraș de mărime medie din provincie în anul 2000 la nivelul unei capitale culturale europene în 2007 și astăzi, la nivelul unui oraș a cărui vizibilitate a depășit demult granițele țării și chiar ale Europei, atât ca destinație turistică, cât și ca locație economică și oraș cultural”, a declarat pentru AGERPRES primarul Klaus Iohannis.

Istoricul premierelor de la Sibiu

1292 Fraţii cruciaţi din ordinal Sf. Spirit primesc o casă pentru înființarea unui spital, care va deveni primul spital românesc.

1300 Ia ființă la Sibiu prima bibliotecă de la noi din țară. Clădirea a fost demolată între anii 1987-1988, odată cu fosta mănăstire franciscană.

1380 La Sibiu se înființează prima școală din spațiul românesc, actualul Colegiu Național Brukenthal. Astăzi, acesta este unul din cele mai bune colegii cu predare în limba germană, din țară.

cazare-sibiu-2

Secolul XIV Apar primele arhive din spațiulromânesc, care s-au mutat o dată cu primăria până la construirea sediului actual din piața Schiller.

1481 Primul cod de legi urbane din spațiul românesc apare la Sibiu, cu denumirea “Codex Altemberger”, scris de primarul Thomas Altemberger.

1494 Se înființează prima farmacie din România cel mai probabil, conform istoricilor, cea care exista pe locul turnului bisericii romano-catolice din Piața Mare din centrul istoric al orașului.

1529 Apare la Sibiu prima carte tipărită cu litere latine din spațiul românesc, „Gramatica latină”, de Thomas Gemmarius.

Secolul XVI Marchează alte două premiere la Sibiu: primul manual școlar tipărit la noi și prima carte științifică din spațiul autohton, „Tratat despre lecuirea Ciumei”, tipărită de Sebastian Pauschner, iar Filip Moldoveanu reușește în 1544 să scoată prima tipăritură în limba română, de la noi din țară, numită „Catehismul luteran”.

1551, Konrad Haas inventează racheta.

1544 Apare la Sibiu, primul hotel din România, azi Împăratul Romanilor.

Secolul XVIII La Sibiu se editează primul ziar din România, de către Martin Hochmeister, care deschide şi prima librărie din România. În acelaşi secol apare prima mențiune a termenului de ‘România’, ca termen științific, realizată de istoricul sibian, Martin Felmer.

sibiul-vedere-de-epoca_resize

1715 Se deschide prima fabrică de bere și apare evident, prima marcă de bere.

1782 La Sibiu Franz Joseph Muller descoperă telurul, în laboratorul său de pe strada Mitropoliei de astăzi.

1788 Apare primul teatru din țară, actuala Sala Thalia, construit de Hochmeister.

Teatrul de la Sibiu

După mulți ani, teatrul sibian, care funcționează azi într-o altă clădire, reușește, prin directorul său, Constantin Chiriac, să pregătească cel mai mare festival al artelor spectacolelor din România, al treilea din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Dacă nu ar fi fost acest festival, Sibiul nu ar fi devenit în 2007 primul oraș românesc capitală culturală europeană.

Mai mult, după 2007, Constantin Chiriac este primul român prezent în comisia europeană care decide viitoarele orașe capitale culturale europene. Mai mult, în acest an, pentru prima dată, membrii Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, au ținut o ședință la Sibiu, unde au adoptat o Rezoluție privind susținerea actului cultural în România.

„România a avut șansa unică, în 2007, de a accede în Uniunea Europeană și a oferi, în același an, și Capitala Culturală Europeană. În 2021, România are din nou oportunitatea de a titulariza una din cele două Capitale Culturale ale Europei. Puternica identitate culturală a Sibiului, patrimoniul său arhitectural excepțional, precum și dialogul intercultural fertil, căruia orașul îi este de secole gazdă, sunt binecunoscute. Comisia noastră recunoaște exemplul pe care Sibiul îl poate constitui pentru viitoarele orașe românești candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021”, se arată în Rezoluție.

Teatrul sibian a adus prima bursă de spectacole din România și, cel mai important, a marcat, în ultimii ani, premieră după premieră.

sibiu_resize

Brukenthal, o altă etapă importantă în istoria Sibiului

Baronul Samuel von Brukenthal a marcat, la rândul său, destinul cultural al Sibiului, într-un mod covârșitor. Astfel, în 1817 apare primul muzeu public din spațiul românesc, al treilea din Europa, actualul Muzeu Național Brukenthal, în spațiul Palatului din centrul orașului.

Deschiderea Muzeului Brukenthal s-a făcut într-un an în care principala problemă din oraș era foametea. Pentru nevoiași s-a deschis atunci o cantină susținută cu bani și alimente de la cetățeni.

Să continuăm cu istoricul…

1822 La Sibiu apare prima litografie din țară, cea a lui Michael Bielz, iar în 1828, la Sibiu se editează primul tratat de gramatică, ‘Gramatica Românească’, scrisă de Ion Heliade Rădulescu.

1852 Sibiul este vizitat de către Împăratul Franz Iosef I, an în care se deschide cel mai vechi spital de neuropsihiatrie de la noi, al doilea din estul Europei.

Secolul XIX a adus la Sibiu primul dicționar tipărit al limbii române, dar a însemnat, totodată, prima uzină electrică din România, fondată de Carl Wolff.

1845 Prima stație meteorologică din România a fost construită la Sibiu

1859 S-a dat în folosință Podul Minciunilor, primul pod de fontă din România și al doilea din Europa.

1870 Primul partid românesc, Partidul Național Român, apare la Sibiu. În același an, pentru prima dată, un etnic german, lider al Partidului Național Liberal și-a anunțat candidatura la Președinția României, fiind vorba de primarul Klaus Iohannis.

sibiu_-_looking_toward_orthodox_cathedral_resize

1872 a fost înființată prima bancă românească, Banca Albina, iar peste doi ani

1874 prima fabrică de mașini — a lui Andreas Rieger.

2014 Sibiul se mândrește cu o mie de noi locuri de muncă în Zona Industrială Vest, în industria auto.

 

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă este de acord cu afirmația jurnaliștilor germani de la publicația Die Welt care au titrat în ianuarie că „viitorul automobilelor germane se află în România”, referindu-se la producția de piese auto mai ales din Sibiu, Klaus Iohannis a spus că, practic, trendul a fost inițiat de Sibiu.

„Acest trend a fost inițiat într-un fel, de noi, în această zonă a Transilvaniei și a fost puternic încurajat. S-a potrivit cu faza în care, firme din domeniul auto, din Germania, au căutat zone din Est pentru noi facilități de producție și lucrurile s-au potrivit foarte bine pentru Sibiu. Și într-adevăr o parte semnificativă din producția de automotive pentru mărcile germane se face în Sibiu, respectiv în împrejurimile lui”, a precizat, la începutul anului, primarul Iohannis.

sibiu (1)_resize

1929, în Pădurea Dumbrava de la marginea orașului Sibiu se deschide cea mai veche grădină zoologică din România.

2007 este cel mai puternic în memoria sibienilor, fiind anul capitalei culturale europene și al Marii Adunări Ecumenice de la Sibiu, prima de acest fel de la noi. 2007 nu a însemnat pentru sibieni doar cultură și ecumenism, ci a fost începutul unui succes notoriu în turismul internațional.

Pasiunea pentru viteză și sport

Dacă vorbim de pasiunea pentru viteză, la Sibiu are loc cel mai dificil raliu hard enduro din lume, Red Bull Romaniacs, unde concurează cei mai buni motocicliști din lume.

Sibiul a făcut istorie și într-unul din sporturile de tradiție din România. În 1921, la Sibiu se înființează prima echipă de handbal și are loc primul meci internațional de handbal, cu sprijinul lui Wilhelm Binder.

20120822063101-hotel-continental-forum-fotografie-aeriana-in-sibiu-119381640_resize

Sibiul cultural și turistic

În cifre, Sibiul a însemnat, în 2013, un număr de 79 proiecte culturale, sute de evenimente, turism din martie până în decembrie, peste 6 milioane de lei investite de Primăria condusă de Klaus Iohannis numai în cultură, plus 62 de kilometri de piste de biciclete, care au contribuit esențial la „occidentalizarea” unui oraș medieval, din Transilvania, Sibiu (Hermannstadt), care se recomandă… „tânăr din 1191”.

Sibiu e unicul oraș din România care a primit trei stele — cotația maximă — în Ghidul Michelin, cel mai prestigios ghid turistic mondial. În luna mai a acestui an, Sibiul a fost declarat cea mai bună destinație turistică a anului din România. Site-ul american de informații The Huffington Post a publicat, tot în luna mai, un top al celor mai fermecătoare orașe din Europa, printre care a nominalizat și Sibiul.

„Trebuie să ne întrebăm de ce Sibiul a fost locul în care s-au întâmplat aceste lucruri și nu doar într-o perioadă anume ci în întreaga existență istorică a orașului și a spațiului românesc de astăzi. Cred că Sibiul a fost și este încă un creuzet ce adună în el premisele necesare de realizare a acestor premiere, fie că vorbim de deschiderea orașului către nou sau de permanenta circulație a oamenilor și a ideilor. Sibiul, prin prisma acestor premiere poate fi considerat unul din orașele fundamentale ale României, adică unul din acele orașe care stau la temelia întemeierii societății și a culturii românești”, a declarat pentru AGERPRES, directorul Direcției Județene de Cultură Sibiu, istoricul Răzvan Pop.

20081009084431-turnul-sfatului-din-sibiu-375395063_resize

Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu