festivalul graf art gura râului – jurnal de festival

Cea de-a doua ediție a Festivalului GRAF ART a inceput duminică, 10 august la Centrul Cultural „Ioan Macrea” în compania unor oameni frumoși, care au urat invitaţilor un „Bine ați venit la noi!” cu zâmbetul pe buze. „Sper ca sala aceasta să devină neîncăpătoare și să fie nevoie de o locație și mai mare”, a declarat primarul Gheorghe Călin atunci când participanţii au început să intre curioşi.

 

Muzica bună nu se învecheşte niciodată

Artiștii care au încântat publicul ascultător în spectacolul de deschidere au fost Rodica Gonzalez – vioară (USA), Ilonka Rus – Edery – pian (USA), profesorii Dorin Gliga (România) și Ioan Moldovan (România) – oboi (România), alături de Cvartetul „Cuore” (România) – un grup format din profesori de instrument din Deva și Hunedoara (Iudith Mărășescu, Bianca Pienariu, Radu Stan, Camelia Iakab).

Iar după o ”porție” de muzică bună, interpretată de artiști de mare valoare, ce  poate fi mai frumos decât să mai petreci putin timp cu cei apropiați, să te bucuri că un nou festival crește frumos în Gura Râului și să asculți puțină muzică interpretată în alt registru? Grupul de cântareți bisericești din Milwaukee, Wisconsin, SUA, aflat în vizită prin Mărginime, a făcut un popas la Festivalul GRAF ART, pentru a putea încânta invitaţii cu câteva acorduri inedite.

”O bucurie în Gura Râului, a început – an de an – să ne încânte in luna Sfintei Marii. Să dea Dumnezeu să dăinuie cât lumea!” scrie in Caietul de impresii un spectator Gura Râului.

Discursuri cu “greutate”

Luni, 11 august, la Centrul Cultural Ioan Macrea a avut loc simpozionul interactiv „Religia și arta”. Tema aleasă, ”Familia creștină”, a fost tratată de vorbitori în aşa fel încât fiecare dintre cei prezenţi la eveniment să rămână impresionat de conceptul prezentat. Dintre cei care şi-au dedicat timpul festivalului pentru a împărtăşi câteva idei îi amintim pe preotul Ioan Peană, preotul protopop Toader Damian, Prof. Angela Stoian și preotul Radu Bot din Orlat.

Acesta din urmă a decis să vorbească despre un subiect sensibil şi anume acela al rolului mamei în familia creştină. Prin pildele pe care le-a enunţat cu mare grijă şi iubire faţă de frumos, preotul a evidenţiat grija şi aprecierea de care mamele de pretutindeni ar trebui să se bucure din partea noastră.

Întâlnirea a fost onorată de un public activ și a generat opinii interesante din partea celor prezenți. Evenimentul a avut rolul de a indica o serie de teme de gândire și de meditație pentru fiecare dintre noi.

Ce este un eveniment cultural fără un vernisaj şi o altă zi de muzică?

Cea de-a treia zi a festivalului a fost încununată de vernisajul Expoziţiei de artă tradiţională din Gura Râului, prezentat de Adriana Motronea şi Ana Irina Motronea. Expoziţia a fost urmată de un Recital de Vioară şi Pian al artistelor Rodica Gonzalez şi Ilonka Rus-Edery din SUA. Alături de cele două invitate a participat flautista româncă Florina Zehan.

Programul a cuprins o serie de lucrări cunoscute, aparţinând unor artişti care fac parte şi astăzi din patrimoniul muzical internaţional, precum Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Frédéric Chopin şi Pablo de Sarasate.

Şi pentru că şi copiii pot demonstra adevărate talente…

”Lecția de muzică” a avut loc miercuri, 13 august, de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Ioan Macrea”. Corul de copii „Concertino” din Gura Râului, dirijat de profesorul Ioan Motronea a prezentat un spectacol ale cărui scenariu si regie sunt semnate de actrița Cristina Oprean. Fondat acum patru ani, corul numără 20 de elevi talentaţi din localitate.

Poezie şi, bineînţeles, o altă repriză de muzică

Recitalul de muzică și poezie s-a desfăşurat joi, 14 august 2014. Cea de-a 5-a zi a evenimentului a avut loc în compania unui public numerous şi a fost susținut de artisti talentaţi şi entuziaşti. Dintre aceştia îi amintim pe  Jeanne Capdepuy – flaut (Franța), Corina Simcovitch- pian  (Franța), Marthe Schafer – vioară (Franța), Peot Protopop Toader Damian – bariton, Radu Ciorei- pian, Celine Boulben- vioară (Franța), Radu Stan- vioară și Cvartetul „Cuore” – Judith Mărăşescu – vioară, Bianca Pienariu – vioară, Adrian Lazăr – viola și Cameia Iakab – violoncel.

De asemenea, publicul prezent joi la eveniment a avut parte de un recital al actriţei Cristina Oprean cu poezii pe versuri de Ani Merla, Nicolae Lazar, Cristina Oprean.

 

Ultima oră

Comentariul meu