Decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana se intoarce ca un bumerang asupra producatorilor de legume si fructe din Romania care ar putea intra in faliment din aceasta cauza.

Producatorii de legume si fructe din Romania sunt ingrijorati de aceasta masura pentru ca nu mai exista un bun raport intre ceea ce recolteaza si ceea ce vinde.

“Spre exemplu in Galati s-au facut 2.000 de hectare de ceapa si nu s-a vandut nimic. Pe langa faptul ca avem o productie mai mica decat anul trecut, mai trebuie sa scadem si preturile pentru ca legumele din afara ajung sa fie la jumatate din pretul pe care il dam noi. Spre exemplu rosile din Polonia se vindeau cu 1,5 lei per kilogram. Noi nu putem sa le dam la un astfel de pret pentru ca investitiile facute in culturi sunt mult mai mari, si ajungem sa nu mai avem niciun profit”, a declarat pentru Capital, Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania.

Acesta a mai spus ca de doua saptamani de cand a fost anuntat embargoul din Rusia producatorii se confrunta cu o situatie dramatica. „Daca inainte de restrictie plecau 20 de tiruri de legume zilnic spre Europa, acum daca mai trimitem 2-3”, a completat Tanase. Directorul general al Prodcom a mai spus ca si retaileri comanda din ce in ce mai putine legume si fructe de la producatorii autohtoni.

Propunerile de sprijin financiar pentru producatorii romani de legume si fructe afectati de embargoul impus Rusiei vor fi prezentate la reuniunea de la Bruxelles din 14 august, a declarat, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

“Saptamana trecuta am transmis informal o nota Comisiei Europene privind situatia sectorului de legume si fructe din Romania in urma embargoului impus de Federatia Rusa, iar in data >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu