Faza naţională a celei de-a XIX a ediţii a Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale” a luat sfârşit duminică, 10 august 2014. 160 de elevi prezenţi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi sub arcadele Casei Artelor în zilele de vineri şi sâmbătă au reprezentat în concurs o serie de meşteşuguri tradiţionale, iar cei mai buni dintre ei au fost premiaţi.
Elevii au demonstrat că stăpânesc unul din următoarele meşteşuguri tradiţionale: pictatul icoanelor pe sticlă şi pe lemn, sculptatul icoanelor de vatră, pictură naivă, încondeiatul de ouă, metaloplastie, pirogravură, lemn legat în cositor, prelucrarea metalului, confecţionatul măştilor, confecţionatul de păpuşi în port popular, cusutul, brodatul, confecţionatul pieselor de port popular, împletitul fibrelor vegetale, împletitul ciucurilor pe lemn, tors, ţesut la război vertical şi orizontal, confecţionatul de podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele, cojocărit, olărit, modelajul de ceramică, prelucrarea lemnului, osului şi fierului sau prelucrare de corn.
Ediţia de anul acesta s-a bucurat de participare internaţională prin prezenţa a trei grupuri de elevi din Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză şi Republica Bulgaria. În zilele de sâmbătă şi duminică aceştia au încântat vizitatorii cu workshop-uri de confecţionare a jucăriilor tradiţionale ruseşti şi de tăiere a hârtiei – tehnică specifică nordului Chinei. Elevii bulgari au participat la workshop-urile existente în cadrul concursului: pictat icoane pe sticlă, brodat, olărit, încondeiat ouă sub atenta supraveghere şi instruire a profesorilor prezenţi la eveniment.
Premiul I special oferit de Muzeul Astra pentru păstrarea tradiţiei şi măiestrie artistică a fost oferit elevei Nicoleta Ecaterina Mihalache, din Vorona, Botoşani la ţesutul în război orizontal şi elevelor Iulia Papazissu şi Alexandra Petrişor, din Beceni, Buzău la ţesutul în război vertical.