Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu le oferă agenţilor economici o serie de reguli şi precauţii pe care trebuie să le ia pentru a-şi proteja angajaţii. Nerespectarea acestor măsuri de prevenire constituie contravenţie şi se sancţionează de către inspectorii de muncă cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.
Atunci când se înregistrează temperaturi extreme, pe o perioadă de cel puţin 2 zile consecutiv, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri minimale.
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, intensitatea şi ritmul activităţilor fizice ale muncitorilor trebuie reduse şi este nevoie de ventilaţie corespunzătoare la locul de muncă. De asemenea, efortul dinamic va fi alternat cu cel static, iar perioadele de lucru vor fi alternate cu perioade de repaus în locuri umbrite şi curenţi de aer.
Mai mult decât atât, angajaţii vor avea la dispoziţie apă minerală, echipament individual de protecţie şi duşuri, măsuri de siguranţă completate de examene medicale periodice, primul ajutor în caz de nevoie şi program de muncă redus pentru persoanele cu afecţiuni.
Când vorbim de caniculă?
Prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturile care depăşesc 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel ( ITU >80 indice temperatură – umiditate). Centrul Regional de Meteorologie şi Hidrologie „ Transilvania Sud” Sibiu are obligaţia să comunice prin mijloacele mass-media locale, zonele în care temperaturile pot atinge limitele prevăzute de lege, nivelul acestor temperaturi precum şi prognoza pentru perioada următoare.