Bilanțul accidentelor în județul Sibiu în primele șase luni ale anului. Cifre sun îngrijorătoare!
foto Arhivă

Ritmul alert al societăţii a generat la nivelul judeţului Sibiu, ca în multe alte zone ale ţării, o dinamică crescută a evenimentelor rutiere, reflectată în numărul mare de accidente de circulaţie cu consecinţe deosebit de grave.

 

O analiza a evenimentelor rutiere produse pe raza judeţului Sibiu în prima jumătate a anului 2014 reliefează următoarele aspecte:

 

  • În judeţul Sibiu s-au produs 235 de accidente rutiere, din care 97 grave, soldate cu decesul a 19 persoane, rănirea gravă a 104 şi rănirea uşoară a altor 202 persoane.
  • cele mai multe accidente s-au produs în zilele de luni şi joi (40 accidente, respectiv 39 accidente, reprezentând 33,62% din total).
  • intervalul orar cu risc crescut de producere a accidentelor de circulaţie a fost 13.00-17.00 când s-au înregistrat 87 accidente (37,02% din totalul accidentelor).

* principalele cauze ale producerii accidentelor, la nivelul judeţului Sibiu au fost următoarele:

– viteza neadaptată la condițiile de drum – 52 de accidente reprezentând 22.13% din totalul accidentelor;

– traversare neregulamentara pietoni – 26 de accidente reprezentând 11,06% din totalul accidentelor;

– neacordare prioritate vehicule – 24 de accidente reprezentând 10,21% din totalul accidentelor.

 

  • În municipiul Sibiu, de la începutul anului până în data de 30 iunie a.c., s-au produs 90 de accidente rutiere din care 28 grave, soldate cu 2 morţi, 29 răniţi grav şi 65 răniţi uşor.

* Principalele cauze ale producerii accidentelor la nivelul municipiului Sibiu au fost următoarele:

– neacordare prioritate vehicule – 16 accidente, reprezentând 17,78% din totalul accidentelor;

– neacordare prioritate pietoni – 14 accidente, reprezentând 15,56% din totalul accidentelor.

 

 

 

  • Străzile cu risc crescut de producere a accidentelor au fost: Şos. Alba Iulia (8 accidente din care 2 grave), str. Semaforului (5 accidente din care 2 grave), bvd. G-ral Vasile Milea (4 accidente din care 2 grave).

 

  • În ceea ce priveşte distribuţia temporală, cele mai multe accidente s-au produs, la nivelul judeţului Sibiu în zilele de luni (40) iar în municipiul Sibiu în zilele de joi (19).

 

  • În primele 6 luni ale acestui an, cele mai vulnerabile intervale orare la producerea accidentelor rutiere au fost, atât la nivelul judeţului cât şi al municipiului Sibiu, 13.00 – 17.00.

În privinţa laturii combativ – preventive, în primele 6 luni ale anului 2014, au fost constatate 512 infracţiuni la regimul circulaţiei. Au fost reţinute în vederea suspendării 2.095 de permise de conducere, din care cele mai multe, 761, pentru depăşire neregulamentară, 516 , ca urmare a neacordării de prioritate pietonilor, 266 pentru depăşirea limitei de viteză cu mai mult de 50 km/h, 189 pentru conducere sub influenţa alcoolului şi 142 pentru neacordare de prioritate autovehiculelor. De asemenea, au fost reţinute 544 de certificate de înmatriculare ale unor autovehicule care prezentau defecţiuni tehnice, nu deţineau asigurări de răspundere civilă auto sau prezentau un termen expirat de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice.

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate conducătorilor auto care au încălcat reglementările privind viteza de deplasare, 12.766 , iar 6.546 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru că nu au purtat centura de siguranţă. În ceea ce priveşte pietonii, 3.394 au fost sancţionaţi pentru că nu au traversat strada pe trecerea pentru pietoni semnalizată şi marcată corespunzător sau nu au respectat semnificaţia culorii semaforului care li se adresa.

 

Conducători auto sau pietoni, biciclişti sau motociclişti, indiferent de calitatea pe care o avem când circulăm pe drumurile publice, avem drepturi, dar şi obligaţii legale. Avem şi obligaţii morale, însă, pe care trebuie să ni le asumăm, să ne comportăm ca atare. Nu este nevoie decât de ceva mai multă responsabilitate, conştiinţă şi atenţie pentru a putea evita o situaţie neplăcută pentru noi şi pentru cei de lângă noi. Conduita preventivă este cea care trebuie să facă legea în trafic şi căreia ne putem supune fără restricţii.

Ultima oră