Zeci de mii de oameni au cântat “La mulți ani!“ pentru “Junii Sibiului“ în Piața Mare (VIDEO)

Peste 5 ore de spectacol, zeci de mii de spectatori, peste 200 de artiști, multe emoții și ropote de aplauze – acestea au fost coordonatele unuia dintre cele mai mari spectacole oferite vreodată de “Junii Sibiului“.

 

Spectacolul din data de 1 august 2014, din Piața Mare a Sibiului, a fost unul aniversar, căci “Junii Sibiului“, cea mai veche formație de dansuri populare a României, a marcat împlinirea a 70 de ani de activitate.

Deschiderea spectacolului a fost una festivă, cu patru generații de Junii pe scenă, în total peste 150 de dansatori, de la copii de 3 ani la vârstnici de 75 de ani, alături de membrii orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului”. Zecile de mii de oameni prezenți au cântat “La mulți ani!“ pentru “Junii Sibiului“, iar sute de baloane cu heliu au fost eliberate peste Piața Mare.

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a fost alături de “Junii Sibiului“ la sărbătorirea celor 70 de ani de activitate, iar președintele Ioan Cindrea a conferit diplome de excelență și trofee Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului” și Silviei Macrea, coregraf al ansamblului și manager al CJCPCT “Cindrelul – Junii“ Sibiu. Distincțiile acordate “Junilor Sibiului“ de către Consiliul Județean Sibiu sunt o recunoaștere a valorii celui mai longeviv ansamblu din România, iar cele decernate Silviei Macrea – “o recunoaștere a activității unui manager de excepție și a modului excelent în care conduce acest ansamblu și instituția“, a spus președintele Ioan Cindrea. Silvia Macrea a mulțumit pentru distincții, subliniind faptul că ele trebuie dedicate tuturor celor care au evoluat sub numele Junii Sibiului, celor care au condus destinele acestui ansamblu – în primul rând maestrului Ioan Macrea, fondatorul ansamblului, lui Dumitru Giurcă Notar, Ioan Bogorin, Traian Rapiță și lui Ion Dinu, precum și publicului care le-a fost întotdeauna alături și i-a întâmpinat cu multă căldură. O altă distincție a fost oferită de Societatea Română de Televiziune, în semn de prețuire a unei colaborări care durează de zeci de ani. Mai mult, au fost prezentate imagini din arhiva TVR, cu maestrul coregraf Ioan Macrea și Junii Sibiului de odinioară.

Pe scena festivalului a fost prezentă și Ana-Victoria, cea mai tânără membră a familiei Macrea și a marii familii a Junilor Sibiului. De asemenea, copiii din pepiniera “Junilor“ au oferit medalii “Veteranilor Junii Sibiului“, în semn prețuire a activității lor, dar și ca o demonstrație a faptului că ei, cei mici, vor duce mai departe renumele ansamblului pentru a-l aniversa și la o sută de ani de activitate.

Apoi, timp de peste 5 ore, publicul sibian a avut parte de un adevărat regal folcloric. Rând pe rând au urcat în scenă, cele patru generații de “Junii“: copiii de la “Cibinul“, tinerii de la “Ceata Junilor“, profesioniștii de la “Cindrelul – Junii Sibiului“ și “Veteranii Junii Sibiului“. Mii de spectatori au bătut ritmul alături de dansatori și i-au aplaudat minute în șir, căci indiferent de vârstă “Junii“ au demonstrat încă o dată că dansul e comoara cea mai de preț pe care o au, așa cum a spus Iuliana Tudor, prezentatoarea evenimentului.

Și pentru că spectacolul a fost unul special, interpreți de muzică populară din toată țara au ținut să fie alături de “Junii Sibiului“. Unii dintre ei au cunoscut consacrarea alături de ansamblu în urmă cu zeci de ani, alții sunt colaboratori ai “Junilor“ abia de câțiva ani. Cu toții au venit însă să cânte cu drag pentru cei 70 de ani ai “Junilor“ și pentru Sibiu. Astfel, pe scena au urcat: Răzvan Năstăsescu, Codruța Rodean, Anca Mărginean, Traian Stoiță, Viorica Țepeș, Daniel Rosalim, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoiţă, Marcel Părău, Viorica Telcean, Gabriela Tuță, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merișoreanu, Gheorghe Roșoga, Sava Negrean Brudașcu, Gheorghe Turda, Ilie Medrea, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Liliana Laichici, Nineta Popa, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac și Nicoleta Voica.

„Pentru Junii Sibiului de ieri și de azi, spectacolul a fost încărcat de emoții. Am evoluat în fața publicului din Sibiu, în mijlocul căruia ansamblul s-a născut în urmă cu 70 de ani. Sibienii ne-au apreciat și ne-au aplaudat la fiecare reprezentație, ne-au susținut în toți acești ani. Pentru noi, ropotele de aplauze şi ovaţiile lor, căldura extraordinară cu care ne-au întâmpinat au fost cel mai frumos omagiu în toți acești ani, precum și acum, la ceas aniversar, Mulțumim din suflet publicului pentru că ne-a fost și ne este alături”, spune Silvia Macrea.

Pentru Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului“, evenimentele aniversare continuă pe tot parcursul acestui an: turneele în țară și străinătate, spectacolele în Sibiu și în alte județe, participările la festivaluri stau sub semnul “Junii Sibiului“ – 70 de ani. Proiectul aniversar este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Ultima oră