S-a scurs mai bine de jumătate din această ediţie a Festivalului Icon Arts, dar ceea ce era mai bun a fost păstrat pentru acum: concertul pianistului Mircea Tiberian, ce va aniversa 40 de carieră muzicală, alături de prietenii cu care va urca pe scena sălii Thalia şi de spectatori. Main-event-ul festivalului este programat vineri, 1 august, de la ora 19.
După un duo de chitară-clavecin, muzicală corală şi de fanfară militară, a venit timpul iubitorilor de jazz să se bucure de muzică de calitate, în cadrul Festivalului Icon Arts, care a lansat, de anul acesta, ediţiile ”Celebrates!”.
Acestea își propun să promoveze, în fiecare an, câte o personalitate artistică actuală în jurul căreia se vor reuni artişti de top internaţional.
Primul aniversat este pianistul Mircea Tiberian, care își va sărbători cei 40 de ani de carieră muzicală vineri, 1 august, de la ora 19.00, în Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Vor urca alături de el pe scenă doi vechi prieteni – nume mari ale jazz-ului internațional: bassistul Chris Dahlgren (SUA) și toboșarul John Betsch (SUA), dar unii dintre cei mai promițători studenți ai săi, confirmați, între timp, ca profesioniști ai tinerei generații: Ana Cristina Leonte (voce), Tavi Scurtu (tobe), Michael Acker (contrabas), Albert Tajti (pian) și Alexandru Munteanu (saxofon).
Main-event-ul festivalului va fi prezentat de Florian Lungu (Radio România). Prețul unui bilet la acest concert este 15 lei, prin rețeaua Eventim, în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone, sau în Librăriile Humanitas.
Icon Arts, sub semnul originalităţii
La concertul de vineri seara, 25 iulie, Reinbert Evers (chitară, Germania) şi Teodora Cârciumaru (clavecin, România) şi-au surprins în mod plăcut audienţa interpretând lucrări de Bach şi Henze. Publicul prezent s-a putut bucura de atmosfera rafinată pe care muzica lui Bach o creează, în care s-au potrivit într-un mod original piesele solo, moderne, scrise de Henze.
Luni, 28 iulie, iubitorii muzicii corale au asistat la un inedit concert acapella, susţinut de ansamblul ”Vox Medicalis”, format din studenţi ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Unul din cele mai apreciate coruri semiprofesioniste din ţară, ce tocmai aniversează cinci ani de activitate, Vox Medicalis a abordat câte o piesă din fiecare epocă muzicală, ajungând, în a doua jumătate a concertului, la creaţia românească.
După prestaţia studenţilor medicinişti, publicul sibian a putut asculta, în premieră pentru România, un program muzical cu specific militar oriental. Concertul ”Muzici militare din Orient”, susţinut marţi, la Sala Thalia, de Fanfara Armatei Naţionale Libaneze (Beirut), condusă de colonelul Appollo Succar, a avut ca invitat special Fanfara Academiei Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În deschidere, cele două ansambluri au interpretat imnul României şi pe cel al Libanului, concertul având loc chiar de Ziua Imnului Naţional, pe 29 iulie. Programul de muzică libaneză a fost primit foarte călduros de publicul sibian, la fel ca şi a doua parte a concertului, în care a concertat fanfara sibiană, condusă de maiorul Dumitru Stângaciu.
Aproape 150 de artişti din întreaga lume s-au reunit la Sibiu, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului ”ICon Arts Celebrates!”, ce are loc în perioada 24 iulie – 2 august. Acesta propune publicului o selecție variată de evenimente, de la concerte clasice și contemporane, până la cor, fanfară și impro-show-uri, costul biletelor variind între 10 și 15 lei.