foto "junii sibiului" au dat startul festivalului "cântecele munţilor”. ce program avem pentru azi!

Cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munţilor” s-a deschis ieri cu o seară specială dedicată culturii tradiționale românești. Protagoniștii serii au fost membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul–Junii Sibiului”, cei care au transformat Restaurantul Hotelului Hilton în scena unei petreceri în stil tradițional românesc.

 

Cu dansuri din Banat, Oaș, Moldova și de pe Târnave, cu cântece interpretate de Alina Bîcă, Nelu Albu, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu și solo-urile la vioară și taragot ale lui Gabriel Popescu și Adrian Neamțu, ansamblul sibian a reușit să încingă atmosferă și să-i scoată la joc pe cei veniți să se bucure de tradiții românești.

După o seară plină de antren și voie bună, astăzi, 31 iulie, „Cântecele Munţilor” programează cinci evenimente.

Pentru început, de la ora 10, la Cercul Militar din Sibiu se desfășoară un atelier de dans în compania ansamblului sibian „Ceata Junilor” și a invitaților noștri din Cipru – ansamblul „Achna Forest”.

De la ora 11, în sala de lectură de la Cercul Militar este deschisă spre vizitare expoziția de costume populare, în cadrul căreia pot fi audiate piese din repertoriul tradițional românesc.

Alte două evenimente sunt găzduite la sediul CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu (Sibiu, strada Tudor Arghezi nr. 13). De la ora 10, rulează înregistrarea unuia dintre cele mai apreciate spectacole ale Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului“: “La hanul lui Ghiţă”. junii 3

Apoi, în cadrul festivalului va fi organizat un stand cu vânzare de carte pentru cei interesați de oferta editorială a instituției. Standul este deschis de la ora 12, la sediul CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

În încheierea primei zile de festival vă propunem o seară tradițională cipriotă, la ora 20, la Restaurant Casa Armatei. Ansamblul Achna Forest va reitera atmosfera specific tavernelor, prin cântece și dansuri ce au făcut celebru folclorul cipriot, dar și prin preparate specifice bucătăriei acestei țări. În meniu se regăsesc Koupepia – Sărmăluțe în foi de viță, Keftedes – Chifteluțe și Koupes – Salată. Prețul unui meniu este de 35 lei / persoană, iar rezervări se pot face la telefon: 0753/044.160.junii 2

„Cântecele Munţilor”, cel mai mare și mai vechi festival folcloric al Sibiului, reunește peste 800 de artiști, dansatori, instrumentiști și soliști vocali, la cea de-a 39-a ediție.

Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor” este singurul eveniment sibian cuprins în Calendarul CIOFF și unul dintre cele șapte din România. Ediţia din acest an este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri: Cercul Militar Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Coproducător al evenimentului este Societatea Română de Televiziune.

 

Ultima oră

Comentariul meu