Bucătării din zece țări, maeștrii culinari, muzică bună, cocktailurile celor mai cunoscute plaje din lume și concursuri pentru public sunt câteva din datele de prezentare ale Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc săptămâna aceasta în Piața Mare a Sibiului.
De joi, 24 iulie, până duminică, 27 iulie, Festivalul ”de Bun Gust” propune sibienilor și musafirilor orașului o listă de mâncăruri cu peste 50 de preparate specifice bucătăriilor din India, Liban, Mexic, Spania, Ungaria, China, Statele Unite ale Americii, Cehia, Grecia și România.
Invitați speciali: Horia Vîrlan și Antonio Passarelli
Bucătăriile vor fi deschise în fiecare zi între orele 10:00 și 23:00. De la cele aproximativ 1.000 de locuri la masă, amenajate în cadrul Festivalului, nu numai că sibienii se vor putea bucura de gusturile diverse ale bucătăriilor lumii, dar vor putea urmări și demonstrațiile culinare ale unor maeștrii în ale gătitului. Recunoscutul chef Horia Vîrlan va găti, în cursul zilei de duminică, o cremă de Liege cu crocant de cafea arăbească, dar și o salată de castraveți și pepene roșu în cremă picantă din brânza de capră, spre exemplu. Vedeta TV Paprika, Antonio Passarelli, va urca pe scena „de Bun Gust” în zilele de sâmbătă și duminică și va prepara, printre altele, cotlet de porc în sos de busuioc cu salată de mere renette, dar și rețeta unei porții de file de lup de mare sau biban de mare în carpione cu salata de mere și măsline.
La fel ca și la prima ediție a Festivalului, pe scenă vor urca și o parte din concurenții Masterchef. Irina Bucșa, Ramon Chicireanu și Anni – Anjani Jaiswal Kumar vor lăsa, acum, la o parte emoțiile competiției care i-a făcut celebri și vor prepara mâncăruri pe care și sibienii le vor putea reproduce, mai apoi, la ei în bucătărie: salată din rucola cu ficat de găină, ardei copți umpluți cu brânză sau piept de pui în stil asiatic cu salată caldă sunt doar câteva exemple în acest sens. Toate demonstrațiile culinare vor fi transmise și pe un ecran de mari dimensiuni amplasat pe scena Festivalului. Fiecare bucătărie prezentă în festival va avea momentul ei pe scenă, pregătind în fața tuturor câte un fel de mâncare.
Consulul Germaniei la Sibiu va găti o salată de cartofi à la Pfalz
Pe scena Festivalului „de Bun Gust” vor urca și personalități ale Sibiului. Consulul Germaniei la Sibiu, doamna Judith Urban, va urca pe scenă pentru a prezenta modul în care gătește o salată de cartofi à la Pfalz, iar vedeta TVR, Nicolle Stănese, nu va fi doar prezentatoarea Festivalului, ci va și găti pe scenă o porție de tagliatelle cu creveți și dovlecei, joi, de la ora 19:00.
Scena Festivalului va găzdui și sibienii care vor dori să participe la concursurile cu premii absolut delicioase. De acestea se vor putea bucura cei care curăță un măr astfel încât să rezulte cea mai lungă fâșie de coajă, cei care curăță cele mai multe legume într-o perioadă de timp dată sau cei care recunosc cele mai multe ingrediente dintr-un anumit preparat. În cadrul acestor concursuri premii vor acorda și cei de la Staropramen, sponsori ai Festivalului. De altfel, Staropramen este și berea oficială a evenimentului.
Un „beach-bar” cu cocktailurile celor mai cunoscute şase plaje din lume
În Piața Mare va fi construit şi un ”beach bar”, unde trei barmani mixologi vor prepara câte două cocktailuri de pe cele mai recunoscute plaje ale lumii. Printre cocktailurile cu iz tropical, perfecte pentru anotimpul călduros, musafirii Festivalului vor putea găsi Pina Colada și Caipirinha (specifice plajelor Negril, din Jamaica), The Margarita și Pablito (așa cum sunt preparate acestea pe plajele din Acapulco, Mexic). Aperol Spritz și Hugo sunt aduse din Sardinia (Italia), de pe plajele Ibizei (Spania) sunt inspirate cocktailurile Mojito și Mai-Tai, în timp ce de la greci vor fi aduse cocktailuri precum Strawberry Daiquiry și Konstantinos, iar de la americani – Sex On The Beach și Hurrricane, inspirate din cocktailurile pregătite pe South Beach, din Miami. Fără alcool vor fi cocktailurile Kiwi Frozen Mint Lemonade și Tropic of Capricorn. Toate băuturile vor fi pregătite în fața sibienilor, din fructe proaspete.
DESCARCĂ DE AICI PROGRAMUL FESTIVALULUI ”DE BUN GUST”
Concerte în fiecare zi
Seară de seară, pe scena Festivalului ”de Bun Gust” vor fi organizate și concerte susținute atât de artiști români, cât și de muzicieni din afara țării. Din Grecia vor veni, joi, Acropolis Band și Hiraklis Hrystopoulos, iar din Ungaria sunt Chameleon Jazz Band, cei care vor urca pe scenă duminică, de la ora 19:00.
Maria Cojocaru & Vlad Simon Band vor concerta în fiecare seară, având de fiecare dată câte un invitat special: Vizi Imre va urca pe scenă alături de ei joi, Silviu Pașca – vineri,iar Mihaela Pâțan – sâmbătă. Duminică, invitatul special va fi Iuliana Pușchilă.
Festivalul ”de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin intermediul Primăriei municipiului Sibiu. Ediția din acest an este cofinanțată și de Consiliul Județean Sibiu.
Meniul bucătăriilor din cadrul Festivalului ”de Bun Gust”
Bucătăria libaneză:
Kafta de vită
Kafta de oaie
Tabule
Mezze-humus, cu babaganus și salată de roșii cu pătrunjel
Falafel cu sos de iaurt și mentă
Bucătăria spaniolă:
Midii cu chorizo
Tapas ( hamon, măsline, aolio)
Paella valenciana cu pui
Gazpachio
Bucătăria indiană:
Curry de porc
Samosa cu pui sau legume și cu sos de iaurt
Orez indian
Pui tandory
Bucătăria chinezească:
Pachețele de primăvară
Pui în sos chilli
Pui cu ciuperci și bambus
Pui cu susan
Pui cu legume
Pui cu ananas
Mi-fen cu legume
Orez cu legume
Orez cu soia
Bucătăria ungurească:
Gulyas cu carne de mânzat
Gulyas cu fasole și ciolan afumat
Tocăniță de vițel
Cârnați Csabai
Bucătăria americană:
Supă de fasole cu alune
Coaste de porc la grătar
Hamburgeri
Hot dog
Pui cu maioneză picantă
Bucătăria mexicană:
Chilly con carne
Tigaie picantă
Fajitas
Burritos
Tacos
Sos guacamole
Salată mexicană
Bucătăria grecească:
Souvlaki de pui cu tzatziki
Gyros
Ciorbă de pește a la grec
Salată de vinete cu usturoi
Salată grecească
Bucătăria cehă:
Găluște din cartofi
Ciolan la rotisor
Șnițel de pui
Varză cu bacon
Bucătăria românească:
Ciorba de burtă cu smântână și ardei iute
Mititei
Cârnați de casă (picanți sau normali)
Sarmale cu mămăligă și smântână
Platou țărănesc (telemea, burduf, caltaboș, jumări, cârnați, slănină, ceapă roșie)
Tocăniță ardelenească cu mămăliguță
Tochitură Cârciuma din Bătrâni