avertisment pentru un loc de muncă în străinătate, nu apelați la persoane fizice | 10 recomandări

Un număr tot mai mare de cetățeni, doritori să ocupe un loc de muncă în străinătate, ajung să depună plângeri la poliție considerându-se înșelați de către agenţiile de mediere a forţei de muncă sau firme de consultanţă.

Ultimul caz a fost prezentat de novatv.ro chiar săptămâna trecută. (VEZI AICI)

IPJ Sibiu, prin COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII vine cu recomandări, cu rol preventiv, pentru persoanele care doresc să apeleze la asemenea firme:

— În cazul în care doriți să ocupați un loc de muncă în străinătate, nu apelați la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate, ci apelați doar la acele societăți comerciale cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Registrului Comerțului.

— Verificați și identificați societățile comerciale care au ca activitate principală ‘selecția și plasarea forței de muncă’, după care, înainte de a apela la serviciile acesteia, adresați-vă Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) pe raza căruia respectiva societate își are sediul și solicitați informații referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea și, după caz, sancțiunile aplicate acesteia. Dacă firma respectivă nu este înregistrată ori i-au fost aplicate sancțiuni, evitați-o!.

— De asemenea, tot de la I.T.M. puteți obține informații cu privire atât la numărul persoanelor care au fost mediate (în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate) de către respectiva societate, cât și la numărul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin încheierea și semnarea de către ambele părți (furnizor=societatea comercială și beneficiar=persoana care dorește să ocupe locul de muncă în străinătate) a unui contract de muncă. De exemplu: societatea ‘X’ a mediat un număr de 150 persoane și a plasat un număr de 50 persoane; de aici se poate desprinde foarte ușor concluzia potrivit căreia încheierea și semnarea unui contract de >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu