La începutul lunii iulie au început lucrările de demolare a pavilionului actual situat la intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Noul pavilion, ce urmează a fi construit, are misiunea de a crește accesibilitatea publicului vizitator la valorile de patrimoniu ale Muzeului ASTRA.
Construit între anii 1985-1988, pavilionul de primire a publicului (conform destinației inițiale), a asigurat spațiul necesar birourilor muzeografilor M.C.P.T., biroului muzeografului de serviciu și al casieriei, în incinta acestei clădiri fiind amenajată și o sală de expoziție, cu valențe de sală de proiecții cinematografice și sală de conferințe.
Evoluția ascendentă a muzeului, exprimată prin îmbogățirea patrimoniului material (mobil și imobil) și prin diversificarea programelor culturale, a generat un apetit crescut al publicului față de valorile culturale transmise de Muzeul în Aer Liber. Datorită fluxului tot mai mare de vizitatori români și străini, pavilionul nu mai poate asigura spațiul necesar valorificării și promovării patrimoniului și valorilor multiculturale și multietnice. De asemenea, spațiul interior al actualului pavilion este insuficient pentru birourile personalului de specialitate, condițiile de primire și interferență cu publicul vizitator fiind limitate și prin incapacitatea de a face față numărului tot mai mare de turiști. În plus, pavilionul actual nu este prevăzut sau adaptat cu posibilități de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Noul pavilion, ce urmează a fi construit, are misiunea de a crește accesibilitatea publicului vizitator la valorile de patrimoniu ale Muzeului ASTRA, prin intermediul unei interfețe care să asigure promovarea și valorificarea potențialului cultural la parametrii unei strategii de marketing extrem de competitive.
Realizarea Pavilionului Muzeal Multicultural este posibilă grație proiectului predefinit acordat Complexului Național Muzeal ASTRA – Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, finanțat prin Granturile SEE (Spațiul Economic European).