otp bank cumpără millennium românia

Portughezii de la Millenium au ales OTP pentru vânzarea operațiunilor din România. Au negociat și cu Raiffeisen, însă au ajuns la înțelegere cu ungurii. Millenium era obligată să vândă. Prin programul de asistență fianciară al Portugaliei, banca era obligată să se restructureze și să vândă ce avea în România.

Obiectul tranzacției este portofoliul de clienți. După preluare, aceștia vor fi transferați la OTP, iar sucursalele, cele care nu sunt redundante cu cele proprii, vor fi rebranduite. Împrumuturile acordate de Millenium în România se ridicau la finele anului trecut la aproape 500 de milioane de euro, scrie Digi24.ro.

Rata creditelor neperformante este de circa 12%, în condițiile în care la BCR cota e de 30%. Doar credite de 60 de milioane de euro au întârzieri de peste trei luni. Banca avea și depozite de 365 de milioane de euro. Anul trecut și-a redus pierderile la sub 6 milioane de euro, de trei ori mai mici decât în 2012.

Tranzacţia ar acoperi o parte din capitalul propriu al Millennium Bank. În cadrul negocierilor s-a acordat o mare atenție liniei de finanţare primite de banca mamă din portugalia, de 150 milioane de euro. Aceasta ar trebui rambursată.

Millenium termină aventură românească după șapte ani. A fost printre finalistele de la privatizarea BCR, a pierdut, iar mai apoi a decis să o ia de la zero cu construcția unei rețele proprii în 2007. A venit însă la spartul târgului pentru că a început criza. Poate aceasta este explicația pentru cota redusă de neperformante. Nu a avut timp să dea discreționar credite.

OTP Bank a încercat în ultimii ani să se exindă prin achiziții. A fost în negocieri avansate cu Royal Bank of Scotland pentru preluare protofoliului de clienți, însă nu s-au înțeles la preț. În final clienții RBS a ajuns la Unicredit.

După preluarea Millenium, OTP >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu