Liceul din Sibiu cu promovabilitate 100 la sută la Bac și cu un singur elev candidat

Singurul liceu cu promovabilitate sută la sută la Bacalaureat, din județul Sibiu, este Liceul Tehnologic pentru Transport Rutier din localitatea Târnava, unde un singur elev s-a înscris la examen și a reușit să îl promoveze, cu o medie bună, de 8.51.

Pentru aceasta, Teodor Bogdan Matei a abandonat Palma de Mallorca (Spania), unde locuia cu părinții săi plecați la muncă, conform agerpres.ro.

Pentru cei mai mulți, numele Palma de Mallorca este sinonim cu unul din cele mai căutate destinații de vacanță din Europa, un loc preferat de vedete. Cu părinții plecați la muncă în Spania, Teodor a ajuns la 12 ani, când era în clasa a 7-a în paradisul din Insulele Baleare. Plecat din sistemul de învățământ românesc, Teodor a învățat spaniola și catalana, cu speranța că va reuși să își îndeplinească visul românesc: să devină un foarte bun mecanic auto în Spania. Până în clasa a 10-a, Teodor a făcut față școlii spaniole, însă a picat examenul de admitere în școala profesională de mecanic auto și astfel și-a dat seama că nu se poate acomoda cu noua țară unde au ales să trăiască părinții lui, doi oameni simpli din municipiul Mediaș (județul Sibiu).

„Ai mei sunt plecați la muncă în Spania. De la început, eu nu m-am obișnuit. Eu am plecat în Spania la 12 ani. Am făcut acolo școala din clasa a 7-a, acolo am terminat clasa a 10-a. Acolo făceam liceul în limba spaniolă și în limba catalană, totul era amestecat. Când stăteam în Spania, am vrut să fac Profesionala de mecanic auto, însă acolo sunt puține locuri și nu am putut intra”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Teodor Bogdan Matei.

Întrebat dacă s-a întors în România doar pentru că nu a reușit să intre la școala profesională în Spania, Teodor recunoaște că de fapt, el vrea să rămână în România pentru un viitor mai bun.

„Eu nu îi văd viitorul Spaniei. (…) Dacă mă întorc în Spania după ce termin facultatea aici? Păi asta mă frământă. Îmi pare rău că nu m-am născut altundeva, în altă epocă, în alte timpuri”, recunoaște Teodor.

Acesta este un elev prins între două sisteme de învățământ, care a lăsat Spania, o țară unde mulți români au sperat să reușească, pentru a se întoarce să facă școală acasă, în România. Lupta pentru alegerea cea mai bună, la vârsta la care toți colegii săi de clasă nu visează decât la banii care se pot face în străinătate, îl face pe Teodor să se autocaracterizeze simplu: „Eu cred că sunt destul de matur”.

Și totuși, cum se face că, din 25 de liceeni de clasa a 12-a, dintr-un liceu tehnologic, numai unul s-a înscris la Bacalaureat? Răspunsul vine franc din partea singurului elev din liceu care a învățat încă din Spania, de la părinții lui, că munca e singura variantă de succes, chiar și când vine vorba de școală.

„Cum de am fost singurul la BAC din liceu? Dacă ceilalți nu sunt capabili, eu ce să le fac? Ei au zis că nu se înscriu, că nu au nevoie de diploma de BAC, au nevoie de 12 clase. Majoritatea aveau planuri să meargă la muncă, în Germania, în agricultură. Și eu i-am ajutat pe unii, cu lucrul”, povestește Teodor.

Practic, tot ceea ce l-a ambiționat pe tânărul român întors din Spania, acasă în România, a fost dorința de a-și depăși condiția. A vrut să aibă diploma de BAC, vrea să intre la facultate și să o termine, tot în România, pentru că el vrea să învețe mai mult decât părinții săi. Vrea să aibă facultate.

„Eu vroiam să îmi depășesc și condiția mea, ca om. Părinții mei nu au făcut facultate….Acum, am o problemă. Nu știu ce facultate să fac, din cauza asta nici nu pot să mă relaxez. Știu sigur că prind un loc la fără taxă. Aș încerca la Cluj, Brașov sau Sibiu, la Inginerie Autovehicule Rutiere. De făcut, știu că o să fac față”, explică Teodor dorința sa de a reuși.

Pasionat de mic de mașini, Teodor s-a întors acasă pentru a-și împlini visul. Deși locuiește singur, în municipiul Mediaș, a ales să facă naveta în ultimii doi ani la liceul din Târnava (județul Sibiu), singurul din zonă unde putea învăța meserie în industria auto. Venirea de la Palma de Mallorca într-una din zonele cele mai sărace din centrul României, în Târnava (județul Sibiu), a însemnat pentru tânărul român șansa de a deveni un bun meseriaș în industria auto. Pentru aceasta, a ignorat tot ce auzise de la cunoscuți și prietenii, care îi spuseseră că la liceu nu se face carte.

„De mic îmi plac mașinile și cred că industria asta e și de viitor. Știam că o să fac și liceul și o să dau BAC-ul. Practica o făceam într-un service auto. Sincer, când am ajuns la liceu, știam că nu se învață, dar eu am știut clar ce vreau să fac și știam că eu o să iau BAC-ul”, spune Teodor.

Teodor nu este unul din copiii care își doresc diplome în sertar. Acum, din nou, se lovește de zvonurile din jurul său. Dacă prima dată auzise că nu se face carte la liceul din Târnava, acum nu știe dacă se ia după ce a auzit: că facultățile din România nu ar fi atât de bune, că, de fapt, aici, se face doar teorie, nu înveți practic mai nimic.

„Am auzită că la facultate faci multă teorie și tu nu știi să schimbi roțile la o mașină, când termini. Eu o să rămân în România, până termin facultatea, pe urmă depinde de porțile care o să mi se deschidă după”, spune Teodor.

Fără pile, fără șpăgi. Mai mult, singur acasă, făcând naveta zilnic, cu părinții la mii de kilometri depărtare, Teodor Bogdan Matei, a obținut media 8.51 la Bacalaureatul din 2014 și va rămâne în istoria liceului din Târnava pentru că a adus sută la sută promovabilitate la BAC, lucru nereușit de cele mai bune licee și colegii din țară. Secretul? Munca. Munca lui și a profesorilor de Matematică și Română, care au făcut cu el meditații gratis, la școală. Într-o fostă școală profesională, unde elevii, majoritatea de la țară, din familii sărace, se angajează din primul an ca tractoriști sau meseriași în fabrici auto, Teodor Bogdan Matei era singurul care stătea în clasă, după amiaza, doar cu profesorul de Limba română și cu profesoara de Matematică. Un singur elev, restul băncilor goale.

„Pentru BAC am învățat timp de șase luni, de la Crăciun, m-am hotărât să iau BAC-ul și l-am luat. Nu am luat deloc meditații acasă, doar la școală. Cea mai mare notă, am avut-o la Matematică, 9.50, dar la mate, subiectele au fost prea ușoare. La Matematică am lucrat mult acasă, în schimb la Română, îmi plăcea să citesc. La Română am luat 9.02, cea mai mică notă am avut-o la Biologie, 6.85, pentru că nu am avut timp să lucrez la Biologie, m-am axat pe Română și Mate. BAC-ul l-am luat cu 8.51. Profesorul de Română m-a ajutat destul de mult. Profesorii m-au lăsat să fac pregătire la Mate și la Română, la școală”, povestește Teodor.

La Inspectoratul Județean Școlar din Sibiu, povestea elevului din Mediaș, care a pus în capul listei promovabilității liceul din Târnava, a ajuns și datorită jurnaliștilor. Dincolo de statistică, șeful Inspectoratului, profesorul Ștefan Firu a exclamat la auzul poveștii de succes a copilului întors din Spania, să facă carte în România: „Sunt impresionat!”

Pentru a afla cine e în spatele acestei povești de succes, am căutat profesorii lui Teodor. Directorul liceului, profesorul Sorin Bădulescu, confirmă că Teodor a venit la liceu transferat din Spania și că, de la bun început, a spus că vrea să termine liceul cu diploma de Bacalaureat.

Întrebat cum de Teodor a fost singurul care a promovat Bacalaureatul din toți cei 25 de elevi care au fost în clasa a 12-a, directorul Liceului Tehnologic pentru Transport Rutier din localitatea Târnava, profesorul Sorin Bădulescu, spune că o parte din ceilalți elevi nu au dorit, iar ceilalți, 15 la număr, au rămas corigenți la Matematică.

„Anul acesta în clasa a 12-a, am avut 25 de elevi. 15 au rămas corigenți la Matematică. Doamna de Matematică a predat la Academia Militară de la Sibiu… Numai zece din 15 au trecut de Matematică. Din aceștia zece, au trecut la limită, cu nota 5.00. Atât doamna de Matematică, cât și domnul de Română, i-au avertizat că, dacă nu învață, nu o să ia Bacalaureatul. (…) Pe mulți absolvenți îi interesează doar atestatul profesional, de tehnician în transporturi rutiere, cu care pot fi coordonatori în transporturi”, explică directorul liceului din Târnava.

Acesta spune că, oricum, anul acesta reprezintă un progres. Anul trecut, niciun elev nu s-a înscris la BAC, din prima promoție a liceului, fostă școală profesională din Târnava.

„Noi suntem liceu numai de patru ani, numai anul trecut am mai avut o promoție de a 12-a. Anul acesta, e a doua promoție. Anul trecut nu s-a înscris niciunul la BAC. Tradiția noastră a fost de școală profesională. Anul trecut au terminat specializarea electricieni — electroniști auto. Ei au vrut să fie buni meseriași. Ei au venit să facă liceul numai pentru meseria asta”, explică directorul Bădulescu.

La acest liceu, unde elevii vin ca la o școală profesională, ca să ajungă buni meseriași, doi profesori sunt renumiți: doamna profesoară de Matematică, venită de la Academia Militară, renumită pentru exigența sa militărească și domnul profesor de Limba și literatura română, un fel de „Domnu Trandafir” al timpurilor noastre.

Directorul liceului ne liniștește când întrebăm dacă nu cumva doamna de Matematică e prea dură, cu atâția picați, și ne explică că profesoara este „o sufletistă”, „la ea, dacă știi Matematică, treci, dacă nu, nu”.

Despre domnul profesor de Română, aflăm că, de fapt, e un profesor pensionar, fost inspector de specialitate, care locuiește în satul numit Valea Viilor și care a făcut naveta zilnic, în ultimii doi ani, pentru ca elevii din liceu să aibă profesor. Aici nimeni nu vrea să vină titular, pentru că e „ca la țară”, ne spune directorul Bădulescu.

„Nu am titular. Domnul Bănică, profesorul de Română, fost inspector, e pensionar, care a avut clasa a 12-a. Noi l-am avut pe domnul Bănică și anul trecut. El stă la Valea Viilor și da (n.r. e un fel de Domnu Trandafir a lui Sadoveanu)”, spune directorul Liceului Tehnologic pentru Transport Rutier din localitatea Târnava.

Cu toate că anul trecut niciun elev nu s-a înscris la BAC, liceul are candidați la admitere an de an, pentru că aici se învață meserie. Și liceul acesta nu produce șomeri cu diplomă. Liceul din Târnava este dotat foarte bine, aici se face practică cu adevărat. De la Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu am aflat că liceul ocupă locul doi, la nivel național, din punct de vedere al dotării. Are cea mai bună sală de legislație rutieră, de instruire, are simulatoare performante. Liceul colaborează și cu Facultatea de Inginerie din Sibiu.

„După mine, cel mai important rol al școlii e să îl ajute pe copil, fiecare să își găsească talentul lui și să îl valorifice”, crede directorul fostei școli profesionale, actualul liceu care pregătește specialiști pentru industria auto.

Liceul cu un singur candidat la BAC, a reușit ca aproape toți absolvenții să fie angajați pe piața muncii din Ardeal și din Vestul Europei.

„Acum două săptămâni, mi-a venit un fost absolvent de școală profesională, din 2011. A făcut cursul de tractorist. A zis: Domnule director, am venit să îmi fac permis categoria C. Ne-a zis că lucrează acum, în Germania, la o fermă mare, are asigurată cazarea și masa și 1.700 de euro, pe lună. Ce să îi mai zic? Acest băiat a reușit și i-a trimis tatălui său un tractor dotat cu tot ce trebuie și astfel toată familia sa din asta trăiește. Am făcut statistică. Acum doi ani, 89 % și-au găsit loc de muncă. Anul trecut, 87 % — după primul an, după anul doi, toți sunt angajați. Nu toți pleacă din țară, își găsesc în zona Mediașului. Nu scoatem șomeri deloc. Își găsesc de lucru în agricultură foarte mulți dintre ai noștri”, spune directorul Bădulescu.

Acesta subliniază că la el, la școală, toți elevii care vor să se pregătească suplimentar pot face meditații gratuite, cu profesorii, care vin de acasă pentru ei.

Crescuți în familii simple de țărani și muncitori din Ardeal, acești liceeni din Târnava nici măcar nu mai încearcă să viseze ca și colegul lor, Teodor.

„Care a fost secretul meu? Am muncit. Ce altceva mai bun aveam de făcut? Zii și tu!”, ne spune la final, Teodor Bogdan Matei, singurul care a dat și a luat BAC-ul în fosta școală profesională transformată, printr-o lege, în liceu. foto: facebook.com

Sursa: agerpres.ro

Ultima oră