francezi din ill-et-vilaine se implică în dezvoltarea agriculturii din județul sibiu

La sediul Consiliului Județean Sibiu a avut loc joi, 3 iunie 2014, o întâlnire de lucru cu titlul Cooperarea în domeniul comercializării produselor agricole locale (România, Sibiu – Franţa, Ille-et-Vilaine). Camera de Agricultură din Ille-et-Vilaine cooperează cu Asociaţia de Prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu (APIVS) şi structurile din domeniul agricol din judeţul Sibiu încă din anul 2006.

Din delegația franceză fac parte René Collin, vicepreședinte al Camerei de agricultura, Jean Baptiste Mainsard, membru în Birou și președinte al Comitetului pentru noi piețe, Jean Louis Hervagault, președinte al Comitetului pentru carne de bovine și comercializare directă, și Catherine Dupont, director adjunct.

La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul agriculturii (Camera Agricolă a Judeţului Sibiu, Camera pentru Agricultură Asociativă, Camera de Comerţ, Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitar Veterinară, Oficiul Judeţean de Plaţi şi Intervenţii în Agricultură, Unitatea Fitosanitară, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Institutul de cercetare şi dezvoltare pentru Montanologie Cristian), ai Universității ”Lucian Blaga”, ai GAL-urilor, ai asociaţiilor şi grupurilor de producători, precum şi primari din judeţ.

Agricultura modernă, productivă şi prietenoasă cu mediul este una dintre cele 4 axe strategice pe care Consiliul Județean Sibiu și le-a propus pentru dezvoltarea pe termen lung a județului. Vrem să promovăm o economie modernă şi competitivă, orientată spre domeniile de excelenţă ale județului, bazată pe cunoaştere şi inovare, în măsură să asigure dezvoltarea durabilă şi echilibrată a fiecărei microregiuni şi localităţi din Judeţ. De aceea parteneriatul nostru cu prietenii francezi din Ille-et-Vilaine este important în special pentru agricultori și fermieri. Noi, ca instituție, oferim tot sprijinul de care au nevoie fermierii ca să poată produce în condiții optime, să-și vândă produsele, să creeze locuri de muncă, să contribuie la dezvoltarea județului și la creșterea nivelului de trai. Prin toate acestea vrem să grăbim procesul de integrare în Uniunea Europeană, să stabilizăm oamenii aici, să aducem și noi bunăstare Europei și să contribuim la principiile democratice care guvernează Europa ”, declară Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.cindrea 2

Scopul acestei întâlniri de lucru îl reprezintă, pe de-o parte, identificarea domeniilor de interes pentru viitoarele schimburi de experienţă, colaborări dintre actorii din domeniul agriculturii din cele două judeţe, în special pe tema comercializării produselor locale, iar pe de altă parte, pregătirea vizitei de lucru în domeniul agriculturii programată de către cele două consilii partenere (Sibiu și Ille-et-Vilaine) în toamna acestui an în Ille-et-Vilaine, pentru specialişti, producători şi agenţi economici din domeniu agroalimentar.

Aceste schimburi sunt importante. Noi nu avem pretenția că aducem în România rețete gata făcute, dar venim cu experiența noastră. Împreună trebuie să construim totul și veți vedea că noi punem agricultorii în centru, ei sunt actorii importanți care vor duce la dezvoltarea agriculturii”, a declarat René Collin, vicepreședinte al Camerei de Agricultura din Ille-et-Vilaine.intalnire2

De altfel, Consiliului Județean Sibiu se implică permanent în proiecte ce vizează domeniul agriculturii, cum ar fi depozite agroalimentare specializate, sprijinirea directă a producătorilor locali pentru comercializarea produselor (Piaţa ţărănească Transilvania, târgurile de la Zilele culturale ale Judeţului etc.), organizarea sesiunilor de animare economică pentru identificarea nevoilor de la nivelul localităţilor şi a proiectelor prioritare.

Camera de Agricultură din Ille-et-Vilaine cooperează cu Asociaţia de Prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu (APIVS) şi structurile din domeniul agricol din judeţul Sibiu încă din anul 2006, fiind organizate peste 20 de acţiuni comune: schimburi de experienţă, vizite de lucru, participări la târguri, sesiuni de formare şi informare etc. cindrea 1

Agricultura apare ca axă de cooperare în Inţelegerea de colaborare semnată la Rennes în aprilie 2013 între Consiliul Județean Sibiu și Consiliul General din Ille-et-Vilaine.

 

Ultima oră

Comentariul meu