Scumpirile care au intrat în vigoare de astăzi îi nemulțumesc pe sibieni. Faptul că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5%, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5% nu este privit deloc cu ochi buni de către locuitorii din muncipiul Sibiu.
Nici creșterea prețului la amenzile pentru șoferi sau majorarea salariilor pentru primari și viceprimari nu sunt văzute ca măsuri bune.
Creșterea prețurilor mai ales la gaze stârnește rumoare și îngrijorare printre români. Oamenii mărturisesc că abia mai fac față să plătească utilitățile și se tem că aceste majorări la gaz vor atrage și alte scumpiri cum ar fi la alimente.
Creșterea salariilor în cazul a peste 6.000 de edili este văzută ca o măsură de campanie electorală.
Și producătorii de legume privesc cu deznădejde scumpirile intrate în vigoare de la 1 iulie. Aceștia spun că cel mai probabil legumele cultivate din toamnă în solarii vor fi mai scumpe din cauza creșterii prețului la gaze.
Faptul că de azi se vor majora și amenzile pentru şoferi și asta pentru că va crește valoarea punctului de amendă de la 85 la 90 de lei îi face pe șoferi să ofteze și mai tare.
Salariul minim creşte cu 50 de lei
Salariul minim brut pe ţară va creşte din 1 iulie de la 850 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, când salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei.
Cresc amenzile de la 1 iulie
Creşterea salariului minim are ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi. De la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 900 de lei, cea mai mică amendă va fi de 180 de lei. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul rutier se vor de la 1 iulie între 1.890 de lei şi 9.000 de lei. Valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, ceea ce înseamnă că, de la 1 iulie un punct de amendă va valora 90 de lei.
Gazele se scumpesc cu aproape 3 procente
Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%. Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totală la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.
Şcolile de şoferi se scumpesc cu 30 la sută
Şcolile de şoferi se vor scumpi de la 1 iulie cu peste 30% din cauza unor schimbări legislative. Potrivit legislaţiei, de la 1 iulie, instructorii şcolilor de şoferi nu vor avea voie să facă mai mult de 210 ore pe lună. Ceea ce înseamnă că în medie au voie să facă 10 ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. În prezent, instructorii şcolilor de şoferi fac mult mai multe ore inclusiv în weekend. Din acest motiv, şcolile de şoferi vor mări tarifele.
Primarii şi viceprimarii vor primi salarii mai mari
Mai precis peste 6.000 de aleşi locali vor beneficia de o majorare salarială începand din 1 iulie.
Vor creşte salariile unui număr de 6.339 de aleşi locali, după cum urmează:
* Primarii/viceprimarii de comunaă cu 44,4% – 50,1%
* Primarii/viceprimarii de oraş cu 8,7% – 16,6%
* Viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I şi II cu 1,4% – 7,2%
* Primarul general cu 5,5%
Curent un pic mai ieftin
Factura consumatorilor casnici pentru energia electrica va scadea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursa oi a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).