peste 10.000 de oameni au participat la zilele culturale ale județului sibiu (galerie foto)

În cifre, ediția de primăvară-vară 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, arătă că au participat 10.050 de oameni la cele 75 de manifestări incluse în 10 zile de programe.

Ediția de primăvară-vară a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 29 iunie, după 5 săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice organizate în 26 de localități din cele 5 zone ale județului: Valea Hârtibaciului (31 mai – 1 iunie), Țara Secașelor (7-8 iunie) Valea Târnavelor (14-15 iunie), Mărginimea Sibiului (21-22 iunie) și Țara Oltului (28-29 iunie). Decalarea calendaristică din acest an a ținut cont de alegerile europarlamentare din luna mai, la propunerea președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, și cu votul consilierilor județeni.

Am dorit în primul rând să evităm o politizare a manifestărilor culturale și includerea acestora în campania electorală. Consider că astfel am evitat orice suspiciune de implicare politică a acestui proiect important al Consiliului Județean prin care dorim să promovăm valorile tradiționale ale moștenirii noastre culturale, dar și valorile culturii contemporane. În același timp urmărim revitalizarea economică și turistică a tuturor zonelor și localităților județului, nu doar a celor deja consacrate. Mă bucur că și această ediție a avut un real succes printre locuitorii județului Sibiu pe care îi așteptăm în număr la fel de mare și la ediția din toamna acestui an”, spune președintele Ioan Cindrea.

La organizarea evenimentelor din programul Zilele Culturale ale Județului Sibiu au participat Consiliul Județean, Asociația Județeană de Turism și instituții surodonate Consiliului Județean: Centrul Județean al Creației Populare Tradiționale ”Cindrelul – Junii Sibiu”, Biblioteca Județeană Astra, Complexul Național Muzeal Astra, Filarmonica de Stat din Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” și Camera Agricolă a Județului Sibiu. Lor li se adaugă primăriile și consiliile locale din localitățile partenere, dintre care 5 în calitate de organizatori principali.

În cifre, ediția de primăvară-vară 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, arătă că au participat 10.050 de oameni la cele 75 de manifestări incluse în 10 zile de programe. Au fost 35 de ore de spectacole folclorice la care au asistat peste 3.100 de oameni și 13 ore de spectacole și recitaluri de muzică clasică, de jazz și corală cu 600 de spectatori. Pe parcursul celor 5 week-end-uri au fost 6 reprezentații de filme de scurt metraj cu peste 5 ore de proiecții și 2.000 de spectatori, în majoritate copii și tineri. Cifrele sunt asemănătoare și la cele 6 evenimente de animație teatrală și teatru de păpuși unde venit 1.900 de copii și tineri.[nggallery id=1039]

Au avut loc 11 evenimente biblioatelier de scriere creativă și rostire cu tâlc a poveștilor unde, în 27 de ore, au paticipat peste 650 de copii. După ediția de toamnă, cele mai bune povești scrise dei vor fi editate în volumul al doilea al lucrării ”Spune-mi o pveste despre satul tău”. Ediția aceasta a mai însemnat 6 ore de mese rotunde și simpozioane cu 150 de participanți, precum și 16 lansări de publicații și expoziții cu 1.600 de participanți. La cele două ateliere meșteșugărești au venit peste 50 de copii dornici să afle câte ceva din tainele creațiilor populare.

La târgurile de produse tradiționale, 9 organizate în cele 10 zile, au fost prezenți peste 100 de producători, iar la standul amplasat în fiecare localitate principală au fost oferite informații despre programul manifestărilor, proiectele Consiliului Județean Sibiu, despre cele 5 regiuni și traseele tematice.

670 de km parcurși cu autovehicule, biciclete, cu cai și pe jos; 17 localități vizitate, 32 de actori locali mobilizați și 64 de participanți din 14 localități (românești și străine); 5 bloggeri. Acestea sunt rezultatele exprimate în termeni cantitativi ale excursiilor organizate pe cele 5 itinerarii turistice ale județului Sibiu de Asociația Județeană de Turism Sibiu. Mai presus de cifre stau însă mii de fotografii și mărturiile participanților care au surprins ingredientele cheie ale destinației turistice Sibiu. Excursiile au fost organizate în ton cu specificul celor 5 regiuni, vizitatorii având astfel ocazia de a se conecta la evenimentele din localitățile îmbrăcate în sărbătoare pentru a celebra Zilele culturale ale județului Sibiu.

Organizatorii au oferit oaspeților județului experiențe inedite adaptate celor mai diverse și rafinate gusturi. Inițiere în echitație pe ”Drumul fortificațiilor”, sesiuni de bird watching pe „Drumul sării” din Țara Secașelor, atelier de cojocărit tradițional și sesiune de recunoaștere a plantelor medicinale pe „Drumul naturii” al Văii Hârtibaciului, degustarea de brânzeturi în Mărginimea Sibiului și ascensiunea culmilor Făgărașilor au fost ingredientele de bază ale excursiilor. Asociația și partenerii ei au provocat excursioniștii să descopere activ particularitățile fiecărei regiuni. Participanți au devenit astfel ”vânători de comori” recompensați pentru atenție cu produse tradiționale, vouchere pentru structuri cultural-turistice și de agrement, cărți și filme – motive și destinații care să incite la noi călătorii în județ.

Zilele Culturale ale Județului Sibiu reprezintă un proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice. Conceptul de organizare prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu