cercetătorul care reclădește sibiul în miniaturi superbe pe care le vinde turiștilor

Florin Dumitru, un profesor de istorie de 34 de ani a reuşit să reclădească sute de case din centrul istoric al Sibiului, dar şi case tradiţionale româneşti din toată ţara, pe care turiştii străini le cumpără din magazinele de suveniruri din fosta Capitală Culturală Europeană.

”Am abandonat statul la stat, că se stă prea mult şi se stă pe loc’, spune tânărul care s-a apucat să facă case în miniatură pentru agerpres.ro.

Primele căsuţe de ceramică au fost cele sub formă de magnet de pus pe frigider. O ocazie bună de a face nişte bani. Cu mai puţin de un euro, oricine poate să îşi aşeze o căsuţă inspirată din cele tradiţionale, româneşti, acasă în bucătărie pe frigider.

 

”Am făcut sute de căsuţe. M-am apucat de anul trecut. Până atunci am lucrat la Universitatea din Târgovişte, într-un centru de cercetare, în arheologie. Iniţial am început să fac ceramică inspirată din culturile neolitice şi am făcut mult timp asta. La un moment dat, am început să fac căsuţe din astea, magnet pentru frigider, dar nu din ceramică, făceam din altceva. Până la urmă am găsit o modalitate să fac şi din ceramică, să fac mai multe la un preţ foarte bun, adică la patru lei bucata. Am început cu căsuţele tradiţionale. O căsuţă tradiţională se poate pune pe frigider, o poţi lua în buzunar, e portabilă’, povesteşte zâmbind Florin, potrivit Agerpres..

După ce a încercat să reconstituie la mici dimensiuni casa bunicilor de la ţară, Florin Dumitru a văzut câteva fotografii cu Sibiul şi atât de mult i-a plăcut arhitectura nemţească, încât s-a apucat de modelat căsuţe din centrul istoric al vechiului burg nemţesc.

”Iniţial am început să fac căsuţe după fotografii din Piaţa Mare. Spre exemplu, asta e o replică după o casă, nu ştiu cum se numeşte, lângă Casa Artelor din Piaţa Mică, undeva mai în dreapta, pe colţ. Asta e tot din Piaţa Mică, de lângă Casa Luxemburg. Asta e din Piaţa Mare, dar nu ştiu cum se numeşte. Am făcut şi Turnul Sfatului’, aşa descrie Florin casele din zonele istorice ale Sibiului, potrivit Agerpres.

Nu ştie exact ce istorie ascunde fiecare casă pe care o reproduce la scară foarte mică, însă e fascinat de casele cu ochi în acoperiş ale Sibiului, un element de arhitectură numit de specialişti lucarne.

Nu doar Florin Dumitru s-a îndrăgostit de Sibiu, ci şi sute de mii de turişti care vin în fiecare an în fosta Capitală Culturală Europeană şi pleacă acasă cel puţin cu o fotografie a oraşului. Cu mai puţin de doi euro, mulţi turişti preferă să ducă acasă, făcându-i loc în bagaje, o casă săsească din centrul Sibiului.

”O casă în miniatură are preţul între şapte şi opt lei. E ceramică arsă, are smalţ. Sunt mai multe etape. Munca unei căsuţe se întinde pe două zile, în sensul că trebuie să stea, să se întărească lutul, apoi să se usuce complet pentru a fi pictată cu nişte pigmenţi speciali care rezistă la temperaturi de peste 900 de grade. Spre exemplu, smalţul din ferestre are nevoie de peste 950 de grade. Avem şi căsuţe cu lucarne, cu ochi. Ochii se fac cu o scobitoare’, descrie Florin cum reclădeşte casele reprezentative ale Sibiului.

Întrebat dacă sunt căutate de turişti casele lui, Florin Dumitru recunoaşte că în special turiştii străini cumpără astfel de căsuţe. Tocmai de aceea s-a apucat să facă şi centrul istoric al cetăţii Sighişoara.

”În general, străinii cumpără casele făcute de mine. Le plac tuturor, dar străinii le iau pentru că îşi dau seama că sunt uşor de cărat acasă la ei. Ai noştri cumpără mai puţin. Acestea sunt în general mai apreciate de oamenii mari decât de copii. Sunt ca nişte jucării de oameni mari. Mulţi le cumpără din nostalgie pentru vremurile când stăteau la casa bunicilor’, explică succesul căsuţelor sale Florin Dumitru.

Dacă cineva nu îşi putea închipui că într-o singură casă pot încăpea sute de căsuţe de ceramică, ei bine acasă la Florin Dumitru se poate face un mic tur al României turistice, doar văzând căsuţe specifice din Sibiu, Apuseni, Deltă, dar şi locuinţe de la ţară din toate zonele tradiţionale. Numai în centrul istoric al Sibiului există în realitate 1.220 de case, conform Primăriei Municipiului Sibiu. Cele mai fotografiate şi admirate sunt 15 case din Piaţa Mare şi alte 30 din Piaţa Mică.

Deşi poate părea o idee trăsnită pentru că stă într-un apartament de bloc iarna, iar vara la casă, la ţară, Florin Dumitru şi-a propus să refacă în miniatură şi blocurile gri, comuniste.

”Am de gând să fac blocuri comuniste, urâte, care cred că ar arăta mai frumoase dacă le-aş face eu în miniatură. Din astea gri, cu patru etaje, înghesuite. Nu ştiu dacă le-aş putea vinde într-un fel, dar aş încerca’, recunoaşte Florin.

Pasionat de mic să facă obiecte din lut, Florin Dumitru mărturiseşte că mulţi din jurul său cred că pentru el e în continuare o joacă. Însă, speră să poată trăi doar din asta. România în miniatură.

Sursa: Agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu