consumati patrunjel. vezi ce vitamine si beneficii are pentru sanatate

Patrunjelul este descris de multi ca fiind cea mai populara planta medicinala din lume.

Grecii antici il considerau o planta sacra si purtau coroane de flori de patrunjel pentru a stimula pofta de mancare. Romanii antici mestecau frunze de patrunjel, inainte de a bea vin, pentru a preveni ameteala.

Nutrienti in patrunjel
Patrunjelul contine multe vitamine si minerale – vitamine: A, B12, C si K, beta-caroten, acid folic si fier, calciu si proteine.

O jumatate de cana de patrunjel proaspat ne ofera 10% din doza zilnica recomandata de fier si contine de trei ori mai multa vitamina C decat aceeasi cantitate de portocale. Abundenta de clorofila din patrunjel intareste imunitatea, reduce inflamatia, curata toxinele, elimina mucusul si improspateaza respiratia. Planta contine acid alfa-linolenic, acizi grasi omega-3, care ajuta la prevenirea bolilor de inima si artrita.

Citeste pe bewoman.ro cateva sfaturi simple pentru sanatatea ficatului

Vitamina A si carotenoide
Patrunjelul este bogat in vitamina A – contine 320 UI intr-o lingura, care este 10% din doza zilnica recomandata. Vitamina A este esentiala pentru o vedere buna, cresterea oaselor, si cresterea si diferentierea celulara.

De asemenea, ajuta la reglarea sistemului imunitar si la promovarea limfocitelor pentru a lupta mai eficient cu infectiile. Mai mult, furnizeaza abundent vitamina A, o lingura de patrunjel contine 192 de micrograme de beta-caroten – un puternic antioxidant provitamina A.

Doua alte carotenoide din patrunjel – luteina si zeaxantina – ajuta la protejarea impotriva degenerescentei maculare – boala de ochi, ale carei cauze sunt in mare parte cu inaintarea in varsta.

Vitamina C
1 lingura patrunjel contine 5,1 mg de vitamina C (acidul ascorbic). Vitamina C solubila in apa este eliberata in urina, si trebuie sa fie adesea administrata in doze corespunzatoare, deoarece aceasta poate fi produsa si depozitata in corpul uman. Vitamina C este necesara pentru formarea colagenului, care este necesar pentru producerea de celule ale pielii, membranelor mucoase, vase de sange si tendoane. De asemenea, este vital pentru restabilirea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Vitamina C este un agent anti-inflamator si antioxidant care elimina radicalii liberi din organism.

Vitamina K
Vitamina K este o vitamina solubila in grasimi necesare pentru coagularea sangelui buna si absorbtia corecta a calciului din oase. Ea este produsa in organismul de bacteriile din intestine, dar aportul de antibiotice poate duce la lipsa ei. Vitamina K ajuta la scaderea riscului de fracturi osoase, mai ales la femei dupa menopauza, care au risc de osteoporoza. La fel ca toate alimentele care contin clorofila, patrunjelul este bogat in vitamina K – o lingura contine 62,3 micrograme.

Cancer
Patrunjelul contine uleiul volatil numit myristicin, care poate preveni formarea de tumori in plamani potrivit unui studiu. Acesta contine un ingredient minune care poate inhiba cresterea celulelor canceroase in cancerul de san, potrivit studiului de la Universitatea din Missouri, publicat in Prevenirea cancerului.

Citeste aici 6 pasi simpli in prevenirea cancerului

Salman Haider, care a condus studiul, a declarat ca apigenina (care este, de asemenea, gasita in telina, mere, portocale si fructe cu coaja lemnoasa) limiteaza numarul total de celule tumorale.

Imbunatateste digestia si activitatea hormonala
Patrunjelul are rol diuretic eliminand natural substantele inutile si toxine din organism si reduce retentia de apa, ceea ce la randul sau, duce la pierderea in greutate. Continutul ridicat de enzime imbunatateste digestia de proteine ​​si grasimi, si ajuta la absorbtia nutrientilor de catre organism. La femei, patrunjelul ajuta cu PMS, reglarea ciclului menstrual si amelioreaza simptomele menopauzei, cum ar fi iritabilitate, depresie, piele uscata si caderea parului.

Patrunjel aduce aroma in produsele alimentare
Pentru a manca felurile de mancare sanatoase si aromate, putem inlocui condimentele traditionale, cum ar fi sare si zahar cu patrunjel. Patrunjelul aduce un gust placut in tocane si sosuri, este mai bine sa fie adaugate la sfarsitul procesului de preparare. Acesta este un ingredient minunat pentru sucuri de legume proaspat stoarse.

Usor accesibil si mereu proaspat
Putem pune un buchet de patrunjel intr-un pahar inalt acoperit cu apa si se lasa in frigider – veti obtine un condiment proaspat. Patrunjelul uscat nu are acelasi gust ca cel proaspat. Patrunjelul este plantat primavara sau vara in sol bogat umed – sau in gradina sau intr-o oala, in bucatarie – si lasati-l să creasca la in umbra.

Ultima oră

Comentariul meu