Ministrul Korodi, impresionat de stadiul lucrărilor la rețelele de apă și canalizare din Sibiu

Timp de trei zile, între 16 și 18 iunie, Palatul Parlamentului din București a fost gazda celui mai amplu complex de evenimente din Sud-Estul Europei dedicate apei.

Ediția cu numărul XVI a ”Expo Apa” a reunit peste 100 de expozanți din 20 de țări ce au reușit să acopere întreg spectrul de servicii, echipamente și soluții pentru captare, distribuție, canalizare și epurare a apei.

SC ”Apă Canal” Sa Sibiu s-a numărat printre principalii operatori regionali români invitați să-și prezinte programele de investiții derulate din fonduri europene. A fost apreciat faptul că proiectul operatorului sibian decurge cu încadrarea lucrărilor în buget și în graficele de execuție, ceea ce va duce în scurt timp pe o creștere semnificativă a calității și siguranței serviciilor oferite. De asemenea, vizitatorii au fost încântați de Proiectul ”Prietenii apei”, cel mai amplu program educațional al unui operator din România prin care cei mici sunt învățați să economisească și să respecte resursele de apă.

Printre cei ce au trecut pragul standului societății ”Apă Canal” SA Sibiu s-a aflat și Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, care a fost interesat de modul în care sunt executate lucrările de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canalizare din aria de operare. ”Discuția a fost la obiect, ministrul fiind interesat de stadiul lucrărilor, termene și principalele dificultăți în implementare. Am constatat că domnia sa are o părere bună despre ceea ce facem și s-a arătat dispus să ne sprijine în efortul nostru de asigura accesul la rețelele de apă și canalizare a tututor locuitorilor aflați în aria noastră de operare”, a declarat directorul general al ”Apă Canal” SA Sibiu, ing. Mircea Niculescu.

În cadrul ”Expo Apa” a fost organizat o întâlnire a operatorilor din domeniul serviciilor de apă și canalizare ce beneficiază de finanțări europene prin Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu și Ministerul Fondurilor Europene, unde ministrul Eugen Teodorovici a cerut o creștere a ritmului de execuție a lucrărilor și, implicit, a gradului de absorbție a banilor europeni. De asemenea, ministrul a încurajat operatorii să depună documentații pentru următorul ciclu de finanțare a POS-ului de Mediu, ce se va desfășura între 2015 și 2020, accentuând că astfel vor putea fi respectate obligațile asumate de Romînia în momentul aderării la UE în privința serviciilor de apă și canalizare precum și a protecției mediului.

”Apă Canal” SA Sibiu se află în momentul de față la al doilea mare proiect investițional derulat prin fonduri europene și cu contribuții importante din fonduri proprii (după ISPA realizat între 2007 – 2010) a cărui valoare depășește 421 de milioane de lei. Lucrările vizează extinderi și modernizări a infrastructurii de apă și canalizare în numeroase localități din județele Sibiu și Brașov aflate în aria de acoperire de societății. Actualul proiect se va încheia în 2015, an în care va debuta un nou program de investiții ce va viza în principal modernizarea marilor rețele de transport și introducerea apei și canalizării în localități din mediul rural.

 

 

Ultima oră