Carpatica Asig Sibiu a încheiat anul trecut cu pierderi de 30,3 milioane de lei, în creştere cu peste 330% faţă de 2012, fiind al treilea an consecutiv în care societatea raportează un rezultat negativ, potrivit datelor asigurătorului.
În 2012, societatea a consemnat pierderi de 6,99 milioane de lei, de la 4,55 milioane de lei în anul precedent.
Anul trecut, subscrierile Carpatica Asig Sibiu au crecut cu 61%, la 481,7 milioane de lei, pe fondul majorării numărului de clienţi, de la peste 950.000 la 1,35 milioane, iar daunele plătite au urcat cu 47%, la 276 milioane de lei.
În a doua parte a lunii mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Carpatica Asig, conducerea companiei având obligaţia să prezinte un plan de redresare financiară în cel mult de 20 zile.
Societatea este parte a grupului Carpatica, deţinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Alături de fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu şi Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF, Carabulea este judecat în stare de arest în dosarul „Carpatica”, în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.
Cei trei au fost trimişi în judecată, în 24 aprilie, de procurorii anticorupţie.
Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.
Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac „au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA”, susţin procurorii.
Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.
Acţiunile companiei sunt deţinute de Atlassib Sibiu – 92,42%, Transcar Sibiu – 6,97%, Corneliu Tănase – 0,08% şi Aurel Albu – 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
În primul trimestru al acestui an, primele subscrise de companie au crescut cu 30,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 164 milioane lei. În perioada analizată, despăgubirile achitate clienţilor asiguraţi au crescut cu 22,2%, la aproape 94 milioane de lei, de la 76,8 milioane de lei.
Sursa: Ziarul Financiar