Weekend plin de evenimente în Muzeul în Aer Liber din Sibiu

În acest weekend Muzeul ASTRA vine în întâmpinarea publicului cu un program de petrecere a timpului liber pentru toate gusturile.

 

În cadrul programului Animă ASTRA!, atât sâmbătă, 14 iunie, cât şi duminică, 15 iunie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, meşterii populari Florin Ţopa şi Iulia Sava vor împărtăşi celor interesaţi de arta tradiţională, tainele picturii pe sticlă şi a modelajului în lut iar cei trei instrumentişti ai trupei Peste pădure, alături de solistul vocal Daniela Popa, vor susţine momentele de muzică, reamintind publicului sonoritățile lumii țărănești.

 

Producătorii prezenţi între orele 10:00-18:00 la Târgul de Ţară, vor aştepta vizitatorii cu binecunoscutele produse apicole, brânzeturi, pâine proaspătă, dulcețuri și siropuri. Nu vor lipsi nici animaţiile cu caracter gastronomic: ciorbă de salată, tocăniţă de cartofi cu cârnăciori şi salată de varză albă.

 

De asemenea, câteva evenimente ale Complexului Naţional Muzeal ASTRA se vor înscrie şi în acest weekend în programul Zilele Culturale ale Județului Sibiu, iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu, în scopul promovării culturale a zonelor etno-geografice ale judeţului. În cea de-a treia săptămână a programului Muzeul ASTRA va colabora la organizarea unor târguri de produse tradiţionale cu participarea producătorilor locali din Biertan (sâmbătă, 14 iunie) şi din Micăsasa (sâmbătă, 14 iunie şi duminică, 15 iunie).

Între orele 10:00 şi 16:00, cumpărătorii vor putea achiziţiona legume şi fructe proaspete, produse lactate de oaie şi de vacă, miere de albine, produse de panificaţie şi brutărie tradiţională. Muzeograful C.N.M. ASTRA Lucian Robu va realiza ghidaje în Muzeul Armenilor Transilvăneni şi în Biserica Armenească din Dumbrăveni.

 

Muzeul Armenilor Transilvăneni din Dumbrăveni este cel mai tânăr muzeu al judeţului Sibiu Acesta a fost deschis în vara anului 2010, în castelul Apaffy, clădire monument istoric. Edificiul a fost reabilitat şi în interiorul lui sunt expuse acum fotografii şi obiecte aparţinând comunităţii armenilor.

Biserica Armenească din Dumbrăveni este amintirea bogăţiei şi gustului comunităţii armeneşti de odinioară. Ea se numără printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Prima biserică de piatră înălţată de armeni în cinstea Sfintei Treimi a fost construită între anii 1723 şi 1725.

Clădirea aşezată pe piaţa Zárda a fost ameninţată de mai multe ori de inundaţiile Târnavei Mari, în 1763 apa pătrunzând deja şi în biserică. Această întâmplare şi dimensiunile reduse ale clădirii au motivat comunitatea să construiască o biserică nouă, mai amplă şi pe un teren ferit de inundaţii. Locul desemnat s-a aflat în piaţa centrală, în vecinătatea castelului Apafi.

Procesul de construire a început în 1766 şi deşi fundaţia navei a fost finalizată în 1767, construcţiile s-au oprit timp de zece ani datorită costurilor foarte mari. O importantă contribuţie la finalizarea lucrării a avut-o donaţia de 6000 de forinţi a împărătesei Maria Tereza.

 

Ultima oră

Comentariul meu