Afaceristul Ilie Vonica a lăsat în urma sa un conglomerat farmaceutic evaluat la 160 mil. euro, construit în decursul a 22 de ani.
Antreprenorul sibian şi-a ridicat imperiul medical în jurul distribuitorului de medicamente Polisano, ajuns al treilea jucător de pe piaţă, cu afaceri anuale de peste 300 mil. euro. Succesiv, el şi-a dezvoltat propria fabrică de medicamente, Polipharma Industries din Sibiu, două spitale private, ambele la Sibiu, cinci clinici generaliste în Sibiu, Bucureşti şi Otopeni, centre de fertilizare in vitro şi reţeaua de farmacii Reţeta, cu peste 80 de puncte de vânzare.
Povestea de dragoste dintre Ioana și Ilie VONICA – De ce nu a putut trăi milionarul fără soția lui
În plină criză, Ilie Vonica ajunsese cel mai puternic român din industria de sănătate şi cel mai bogat sibian. Construită încă de la început ca o afacere de familie, moştenirea lăsată de medicul sibian generează anual venituri de peste 350 mil. euro.
Menită să preia frâiele afacerii dezvoltate de tatăl său, Andreea Loredana Vonica (30 de ani) a devenit prematur stâlpul unui gigant farmaceutic aflat într-un moment de cumpănă. Doctor în farmacie, fiica lui Ilie Vonica a evoluat treptat în cadrul Polisano, de la operator calculator, între anii 2002-2007, la farmacist, între 2007 şi 2010, iar de trei ani este farmacist specialist.
CE-I FRĂMÂNTĂ PE ANGAJAȚII POLISANO: S-a sinucis sau nu Ilie Vonica? TU CE CREZI?
A absolvit în 2007 Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca şi a urmat două cursuri de master în managementul dezvoltării afacerilor şi în studiul şi analiza medicamentului. În perioada studiilor doctorale a fost bursieră a programului Erasmus şi a studiat în Lyon, Franţa. Este membră a Colegiului Farmaciştilor din România din 2008.
Andreea Loredana Vonica figurează ca acţionar în două dintre firmele grupului fondat de tatăl său, Polisano International şi Sibpharmamed, prin care operează reţeaua de farmacii Reţeta şi în cadrul căreia şi-a făcut stagiul de practică din timpul facultăţii. Parcursul carierei sale indică faptul că se pregătea să ocupe fotoliul lui Ilie Vonica, însă contextul în care se produce acest schimb de ştafetă ar putea afecta afacerile în creştere ale concernului medical.
VIDEO Jurnaliști înjurați și îmbrânciți la sosirea Ioanei Vonica la Sibiu (IMAGINI DURE)
Extindere în Africa
Ambiţia medicului sibian a fost să-şi transforme grupul într-unul cu prezenţă internaţională, intenţie care cade acum pe umerii familiei sale. Cu discreţia care îl caracteriza, medicul sibian pregătea terenul pentru a se extinde în Africa de Sud, în principal pe segmentul distribuţiei de insulină. În 2012, după o întâlnire cu ambasadorul Africii de Sud în România, Vonica declara pentru Capital că este interesat de piaţa africană, însă nu era pregătit să ofere mai multe detalii privind strategia de extindere a grupului său. Cel mai probabil, acest pas ar putea fi realizat prin intermediul Polisano International, la care fiica sa este acţionar.
Cine este moștenitoarea imperiului Polisano. Ce spun apropiații despre Loredana Vonica Gligor
Evoluţia este naturală ţinând cont de faptul că, în ultimii cinci ani, perla coroanei afacerilor lui Vonica – reţeaua de distribuţie Polisano – aproape şi-a dublat afacerile. La finalul acestui an, Vonica urma să inaugureze a doua fabrică de medicamente din portofoliul său. Polisano are în construcţie, la Sibiu, o secţie de producţie a medicamentelor pentru cancer, proiect care necesită investiţii de 12 mil. euro, din care 3,8 mil. euro sunt asiguraţi prin fonduri europene. Anul trecut, antreprenorul a mai semnat un contract cu finanţare europeană, în valoare de 5,68 mil. euro, pentru amenajarea unui teren de golf, cu 18 găuri, pe 100 de hectare de teren la Cisnădie, lângă Sibiu. Vonica era un pasionat de sport, cu precădere de înot, tenis şi schi, după cum a declarat într-unul din interviurile acordate Capital.
O altă mişcare strategică realizată de medicul sibian în 2011 a fost vânzarea celor nouă clinici de dializă Dialmed – dezvoltate în 2009-2010, către operatorii suedezi Diaverum – în care se tratează aproape 10% din cei aproximativ 9.000 de pacienţi din România care necesită tratament de substituţie renală. În urma acestei tranzacţii, Vonica a încasat circa 25 mil. euro, potrivit unor estimări.
Rămâne de văzut dacă urmaşii săi vor avea capacitatea de a continua extinderea gândită de el şi dacă grupul farmaceutic va reuşi să treacă nezdruncinat de scandalul în care este implicat.
Dosarul Reţeta
Decesul omului de afaceri a survenit la două săptămâni de la demararea unei anchete de fraudă care vizează reţeaua de farmacii Reţeta. Soţii Vonica au fost audiaţi pe 20 mai la Poliţia Capitalei, iar Ioana Daniela Vonica (56 de ani) a fost arestată preventiv pe baza implicaţiilor în scandalul reţetelor false cu medicamente oncologice. În 2 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia făcută de cele nouă persoane arestate în acest dosar, printre care şi soţia lui Vonica. A doua zi, medicul sibian s-a aruncat de la etajul vilei sale din Sibiu, explicându-şi gestul printr-o scrisoare de cinci pagini în care vorbeşte şi de ancheta procurorilor. În acest dosar a fost începută urmărirea penală a mai multor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals. Practic, reprezentanţii Sibpharmamed au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi-fantomă. În baza a circa 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate de la Institutul Clinic Fundeni pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamentele prescrise, reprezentanţii companiei au decontat fraudulos la CASMB suma de circa 8,3 mil. lei. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 mil. lei.
Sursa: capital.ro