Klaus Iohannis despre el și viitorul președinte al ROMÂNIEI la PRO TV - VEZI ÎNREGISTRAREA

Partidele de stanga si de dreapta ar putea coaliza pana in septembrie in doua formatiuni mari, care se vor infrunta pentru presedinția României potrivit presedintelui interimar al liberalilor, Klaus Iohannis. Iohannis ar putea fi singurul candidat al dreptei care ar putea să îl bată pe Victor Ponta sau un alt candidat al stângii. Astfel se inchide cercul carierei politice pe care gravitează primarul Sibiului de când a fost propus premier.

Iohannis a fost prezent duminică la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de PRO TV.

VEZI MAI JOS ÎNREGISTRAREA EMISIUNII.

Primarul Sibiului a declarat că președintele Băsescu nu a avut niciun amestec în decizia, liberalilor și democrat-liberalilor de a fuziona. Iohannis a precizat că cele două formațiuni își vor desemna candidatul pentru Cotroceni după un sondaj, dar nu mai târziu de luna septembrie a acestui an.
Coagularea dreptei pe scenă politică românească este unul dintre cele mai importante subiecte în prezent, în contextul alegerilor prezidențiale din această toamnă. Klaus Iohannis este deja văzut în media drept un posibil candidat al „dreptei unite” care se va formă în urmă fuzionării între Partidul Național liberal și Partidul Democrat Liberal.

Declarațiile lui IOHANNIS

Klaus Iohannis: „Eu cred că în momentul în care se află PNL acum și în general aș spune dreaptă românească, este nevoie de un candidat. În situația în care ne aflăm în această săptămâna, o situație nouă, nu este niciun secret că domnul președinte Antonescu a decis să se retragă din această competiție, avem nevoie de un candidat care este și cunoscut și relativ bine profilat, care să aibă o încredere rezonabilă din partea electoratului și care este și dispus să se implice în luptă politică. Este posibil, nu știm dacă așa va fi, dar este posibil că eu să fiu acest candidat. Am discutat cu colegii din partid acest aspect nou pentru noi. Este o situație nouă cu care ne confruntăm, la care trebuie să facem față. Una peste altă, am ajuns de comun acord la concluzia că aș fi o soluție.”
 Pro TV: Este România pregătită să aleagă un președinte neamț?
 Klaus Iohannis: Asta este o întrebare foarte bună și mi-amintește de anul 2000, când am intrat prima data într-o competiție electorală, pentru primăria Sibiului, și atunci s-a pus pentru prima data această întrebare. Au fost aproximativ 2000 de sași, etnici germani, dintr-o populație de circa 170.000 de sibieni și mulți m-au întrebat dacă cred că e rezonabil să fiu ales primar, când noi, minoritatea germană, reprezentăm 1% din populația Sibiului. Părerea mea, că etnicitatea nu trebuie să fie definitorie și mie cel puțin, exercițiul de la Sibiu mi-a arătat că românii, că de fapt ei au votat în definitiv, nu numai că au acceptat că sunt etnic german, ci unii au crezut că poate este bine așa. Acuma, sigur, nu putem să extrapolăm, 1 la 1, de la Sibiu la România. Suntem toți conștienți de acest lucru. Dar cred că în momentul de față chiar nu mai există acea barieră, adică să nu alegem pe unul care nu-i de-al nostru. Una peste altă, nu cunosc pe nimeni care are un pedigree din anul 500 de exemplu și să spună eu sunt numai neamț, numai român. Cu toții avem rădăcini multiple.”
 PRO TV: Dumneavoastră sunteți cetățean român sau sunteți neamț?
Klaus Iohannis: „Eu sunt cetățean român, convins român, și sunt etnic german. Etnicitatea este un factor important și acceptat în România, spre fericirea noastră, a tuturor minoritarilor. Și trebuie să spun în acest context, chiar dacă nu e exact din acest complex de întrebări, România are un rol pozitiv și exemplar în Europa, prin modu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică