zece din cei mai mari artiști ai lumii promit să revină la festivalul internațional de muzică sibiu

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt (24-31 mai), organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, la inițiativa dirijorului Christian Badea, a pus Sibiul alături de marile săli de concert ale lumii.

Cvartetul Borodin, Giuliano Carmignola, Mario Caroli, Tamás Varga, Christian Badea, Sebastian Hamann, Martin Owen, Rodrigo Puskás, unii dintre cei mai valoroși muzicieni ai momentului la nivel mondial, au oferit, alături de muzicieni tineri excepționali, un regal de interpretare.

zece din cei mai mari artiști ai lumii promit să revină la festivalul internațional de muzică sibiu

Publicul a descoperit în Festival și tinere talente remarcabile. Compozitorul și violonistul român Vlad Maistorovici, pianistul italian Dario Bonuccelli, violonistul danez Niklas Walentin Jensen, pianista Diana Ionescu, violonista Simina Croitoru, clarinetistul Radu Greluș și colegii lor din orchestra Mozart Kammerphilharmonie au cântat împreună cu muzicienii consacrați, la cel mai înalt nivel artistic.

Ovațiile îndelungi de la finalul fiecăruia dintre cele 12 concerte au confirmat calitatea interpretării și valoarea modelului cultural specific Fundației Române pentru Excelență în Muzică, de a aduce împreună în colaborare directă tineri muzicieni cu artiști de renume mondial.

Sălile alese au impresionat prin acustică, arhitectură și au făcut din fiecare concert o experiență memorabilă atât pentru public cât și pentru artiștii de pe scenă.

Biserica Parohială romano-catolică ”Sfânta Treime”, Biserica Evanghelică “Sfântul Ioan” și Sala festivă a Bibliotecii ASTRA au găzduit cele 12 concerte simfonice, concerte camerale și recitaluri solistice care au prezentat capodopere ale repertoriului clasic —Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Liszt și Brahms— și ale repertoriului contemporan —Șostakovici, Webern, Messiaen și Ligeti.

Biserica Parohială romano-catolică ”Sfânta Treime” a găzduit cele trei concerte simfonice susținute de Mozart Kammerphilharmonie, orchestra compusă din tineri muzicieni selectați dintre cei mai promițători artiști din România, sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor soliști de clasă mondială: Mario Caroli și Giuliano Carmignola.

De asemenea, orchestrei i s-au alăturat muzicieni de clasă: Rodrigo Puskás (Ungaria), concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Daejeon (Coreea de Sud); Sebastian Hamman, concertmaestru al Orchestrei de Cameră Mahler ; Niklas Walentin Jensen (Danemarca), cu un palmares impresionant de premii internaționale; Cosmin Bănică, concertmaestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich; și Martin Owen, cornist principal al BBC Symphony și al Filarmonicii din Berlin.

”Particip cu multă bucurie la prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt. Este incitantsă fiu parte dintr-un proiect atât de frumos care începe, se creează chiar acum. România este o țară de mari muzicieni: tinerii artiști români sunt extraordinar de talentați și de motivați, au parte de o educație muzicală solidă și demonstrează o disciplină pe care o apreciez. Îmi place publicul român, este un public care participă, care trăiește muzica și știe să arate acest lucru artistului de pe scenă”, a declarat flautistul Mario Caroli.

“Mario Caroli este venit din altă lume, atât de frumos a cântat. Parcă până astăzi nu am mai ascultat ‘Ave Maria” a spus un spectator, la finalul concertului.

La rândul său, Giuliano Carmignola, unul dintre cei mai mari violoniști ai stilului baroc din lume, solistul concertului simfonic din 28 mai, a declarat : ”Fiecare concert pe care îl susțin împreună cu orchestra Mozart Kammerphilharmonie sau cu ansamblul baroc La Stravaganza este o reușită. Vin pentru a treia oară în România, Sibiul mi-a devenit deja familiar. De fiecare dată am cântat alături de Christian Badea și de tinerii muzicieni din echipa artistică a Fundației Române pentru Excelență în Muzică. Cred că este o amprentă deosebită a Festivalului, faptul că aduce împreună artiști consacrați și tineri, să creeze muzică împreună, iar publicul simte această notă distinctă în fiecare concert.”

Biserica Evanghelică „Sf. Ioan” a fost, pe tot parcursul Festivalului, spațiul de expresie al generației tinere de artiști și al muzicienilor români remarcabili aflați la începutul unor cariere internaționale.

Aici, Vlad Maistorovici, tânarul compozitorul invitat al Festivalului, a deschis seria concertelor camerale cu cinci lucrări proprii, reunite sub titlul “Muzică nocturnă”: “cele cinci compoziții pe care le-am ales ar putea fi ascultate ca diferite fațete ale nopții. Trecând prin noaptea urbană, noaptea în natură, lumea onirică, întunericul cosmic sau noaptea abstractă care transformă întunericul în lumină, cele cinci piese sunt menite să conducă publicul printr-o lume de vis”.

Vlad Maistorovici a susținut trei concerte, care au dezvăluit publicului și interpretarea excepțională a pianiștilor Dario Bonuccelli și Diana Ionescu.

Concertul comentat de către interpreții Martin Owen, Vlad Maistorovici și Dario Bonuccelli a fost apreciat de criticul muzical Cristina Comandașu drept”o probă de profesionalism: totul era la locul lui — notele din partitură, sentimentele transmise publicului, încântarea de pe chipul interpreţilor, comunicarea cu cei din public (fiecare dintre cei trei au vorbit despre lucrările interpretate, cu puncte de vedere care au construit punți clare către public, într-un limbaj ușor de înțeles de oricine). Acesta este astăzi profesionalismul care trebuie luat ca model de învățăcei — inclusiv atitudinea că un muzician pe scenă nu oficiază ceva ezoteric, ci spune o poveste celor care îl ascultă, nu prin cuvinte, ci cu su-nete.”

Eleganta Sală festivă a Bibliotecii ASTRA a fost gazda recitalurilor Cvartetului Borodin, unul din cele mai faimoase ansambluri de muzică de cameră din lume, care a venit pentru prima oară în România, exclusiv la Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt.

“Suntem foarte bucuroși să fim aici, în acest oraș încărcat de istorie, în această parte a României atât de importantă și plină de tradiție, cum este Transilvania. În ceea ce privește Sibiul, vechiul Hermannstadt, ne-am îndrăgostit de el imediat. Acustica Sălii Bibliotecii ASTRA este aproape perfectă, am fost impresionați. Îl felicităm pe Christian Badea pentru ideea acestui festival, în care muzica de cameră este la loc de cinste”, a spus Igor Naidin, violistul Cvartetului Borodin.

“O coeziune atât de mare între patru muzicieni rar am văzut. Patru muzicieni adevărați reușesc prin omogenitatea interpretării să dăruiască publicului compoziții răvăşitoare. Dialogul dintre ei este extraordinar, aceste patru voci care se ajută una pe alta să se înalțe într-un zbor amețitor. E incredibil ce tonalități reușesc acești muzicieni”, ne-a spus Remus Rizescu, profesor de muzicădin Sibiu, după concertul Cvartetului

Ediția 2014 a a Festivalului s-a încheiat, în forță, cu una din cele mai cunoscutecapodopere ale repertoriului clasic: Recviemul de Mozart. Orchestra Mozart Kammerphilharmonie, Corul Festivalului și soliștii Irina Iordăchescu, Sidonia Nica, Ionuț Popescu și Marius Boloș au fost aplaudați minute în șir de sutele de spectatori care au umplut până la refuz Biserica Romano-Catolică.

Succesul primei ediții dovedește că a Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadtîți împlinește promisiunea : oferă evenimente de cel mai înalt nivel artistic, promovează tinerii muzicieni deosebit de talentați și atrage public din toată lumea, cu beneficii durabile pentru comunitatea sibiană și pentru prestigiul cultural al României.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică