VIDEO Imagini de la descinderile din locuințele traficanților de droguri din Sibiu. Iată cum cultivau canabis!

DIICOT a făcut publice imagini de la descinderile avute loc în 19 locații din Sibiu la traficanții de droguri din Valea Aurie și alte cartiere ale orașului. Anchetatorii au rămas mască de ceea ce au descoperit în timpul perchezițiilor.

Înainte de toate trebuie spus că vineri seară s-a disupus ca 11 inculpați din sibiu, implicați în acest dosar, să fie arestați preventiv pentru 30 de zile, iar șase inculpați din Capitală sunt arestați la domiciliu. Alți patru inculpați sunt sub control judiciar.

VIDEO Imagini de la descinderile din locuințele traficanților de droguri din Sibiu. Iată cum cultivau canabis!

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate București, Alba-Iulia și SCCO Tg Jiu, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă și Direcției Operațiuni Speciale,  au destructurat o rețea de traficanți de substanțe psihoactive.

În data de 29 mai, au fost efectuate 32 de percheziții domiciliare pe raza municipiilor Sibiu (19), București (11), Tg. Jiu (una) și a județului Ilfov (una), 29 de suspecți fiind duși la DIICOT –ST Timișoara,  pentru audieri. Au fost ridicate sumele de 12.555 euro, 122.095 lei, 136 USD, 50 lire turceşti, 100 leva, 7 autoturisme, 11 laptopuri, 15 hard-disk-uri, 2 calculatoare, 3 tablete, 71 telefoane mobile, 46 cartele telefonice, 18 memory-stick-uri, cantităţile de aprox. 3,5 kg cannabis, 30 grame haşiş, 3 kg. substanţe din categoria etnobotanice, mai multe doze pregătite pentru comercializare din aceeaşi categorie.

 CITEȘTE ȘI: VIDEO Procuorii au stabilit câte persoane din rândul celor 32 de suspecți de trafic de droguri în Sibiu sunt reținute!

Infracțiunile ce fac obiectul cauzei sunt:

– efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată, prev. şi ped. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011 rep. cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal,

– efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, disimulând că acestea sunt produse a căror comercializare este permisă de lege, în formă continuată, prev. şi ped. de art. 17 din Legea nr. 194/2011 rep. cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal,

–  trafic de droguri de mare risc, prev. şi ped. de art. 2 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal.

VIDEO Uite cum cărau polițiștii captura de canabis și drogurile din Valea Aurie. Piata drogurilor din Sibiu a rămas fără distribuitori!

Rețea bine organizată

În fapt, în luna octombrie 2013, organele de poliţie din cadrul S.C.C.O. Sibiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza municipiului Sibiu s-a constituit o grupare infracţională ai cărei membri desfăşoară activităţi concertate pe linia traficului cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. droguri sibiu

În cauză a fost dispusă ulterior efectuarea de acte de urmărire penală „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. art. 16 alin. 1, art. 17  din Legea nr. 194/2011, art. 367 Cod Penal, respectiv art. 2 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 (în condiţiile în care s-a constatat, în ceea ce priveşte unele dintre substanţele procurate în vederea  comercializării de către membrii grupului infracţional că au în conţinut compusul JWH-018, care face parte din tabelul nr. 1, anexă la Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri).

Ei sunt membrii rețelei de droguri din Sibiu

Astfel, în urma investigațiilor efectuate, sunt suspectați că fac parte din grupare numiţii Clay  Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich, Vodă Ioan Răzvan, Presecan Mihai Laurențiu, Făgăraș Raul Eduard, Lacău Ioan Felician, Vitan Daniel Ioan, Ciurezeanu Alexandru Vicențiu, Buzdugă Andrei, Iordănescu Cătălin Andrei, Ciocănea Paul Alexandru, Cândea Gheorghe Robert, Cimpoca Adrian, Leu Christian Marius, Moldovan Alexandru, Damian Alexandru Ștefan, Moraru Călin Claudiu.

NU RATA: Traficanții vindeau „iarbă” pe stradă și în localuri după ce era crescută pe muzică de Vivaldi

Totodată,  numiţii Dina Flavius Daniel, Prepeliță Ștefan, Muscă Ioan Teodor, Sehleanu Mircea Filip sunt suspectați că au desfăşurat activităţi de sprijinire a membrilor grupului infracţional prin intermedierea de vânzări către consumatori sau prin intermedierea achiziţionării substanţelor de la furnizori prin firmele de curierat rapid.

Cum plasau drogurile în Sibiu

Membrii grupării au reuşit stabilirea în timp a unor filiere stabile de procurare a drogurilor, de la persoane cu preocupări pe această linie, ce distribuie substanţele psihoactive şi psihotrope prin firmele de curierat, sub paravanul unor societăţi comerciale fie cu obiect de activitate legitim, fie cu nume fictive.

MERITĂ SĂ VEZI – Perchezitii, Descinderi si audieri. Mafia DROGURILOR primeste o grea lovitura

În ceea ce priveşte formarea şi dinamica grupului infracţional au reieşit următoarele:

La începutului anului 2013, după destructurarea grupului infracţional coordonat de către numitul Negru Adrian, care practic avea un cvasimonopol în ceea ce priveşte distribuţia de substanţe „etnobotanice” pe raza mun. Sibiu, au început să apară diverşi alţi „dealeri” de astfel de substanţe, profitând de situaţia creată şi de  consumatorii  deja existenţi, consumatori care în majoritatea cazurilor nu conştientizează pericolul pe care îl reprezintă astfel de substanţe – practic sunt compuşi chimici creaţi artificial care „copiază”   efectele drogurilor de  risc şi de mare risc, cu cel puţin la fel de grave reacţii adverse şi care, pe măsura replierii societăţii, sunt trecuţi în categoria stupefiantelor – droguri de mare risc şi de risc.vlcsnap-2014-05-31-08h55m09s4

Ei distribuiau marfa în oraș

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că pe „piaţa” de substanţe cu efect psihoactiv de pe raza municipiului Sibiu au început  să acţioneze numiţii  Presecan Mihai Laurenţiu, Făgăraş Raul Eduard, Vodă Ioan Răzvan, Vitan Ioan Daniel, Lăcău Ioan Felician, Ciurezeanu Alexandru, Iordănescu Cătălin Andrei, Ciocănea Paul Alexandru, respectiv Clai Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich.

VIDEO DIICOT SIBIU lovește puternic în MAFIA de IARBĂ: Zeci de traficanți luați pe sus – VINDEAU CANABBIS PE STRADĂ – află cât costă gramul de iarbă!

Față de numiții Clai Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian  (în legătură cu aceştia fiind şi numitul Deppner Robert Erich) există suspiciunea rezonabilă că au structurat în zona lor de influenţă iniţială – Valea Aurie – o grupare ce avea ca scop comun obţinerea de profituri cât mai mari din comercializarea de substanţe psihoactive. Din vara anului 2013, ei au început să atragă în jurul lor şi ceilalţi dealeri ce acţionau în zona cartierului Hipodrom – numiții Presecan Mihai Laurenţiu, Vodă Ioan Răzvan, Vitan Ioan Daniel, Lăcău Ioan Felician, Ciurezeanu Alexandru, Iordănescu Cătălin Andrei, Făgăraş Raul Eduard, Ciocănea Paul Alexandru. Aceștia din urmă, la rândul lor, colaborau deja întrei ei în acelaşi scop, al vânzării cât mai eficiente şi profitabile pentru toţi a substanţelor psihoactive. Colaborarea ce a început între aceştia a dus astfel  la structurarea  unei grupări infracţionale extinse în scopul comercializării pe raza mun. Sibiu de substanţe „etnobotanice”, grupare ce acţionează în principal pe două paliere, în funcţie de zonele de influenţă arătate, membrii acesteia stabilind să coopereze în concret prin găsirea şi schimbul de informaţii privind sursele de aprovizionare,  împărţirea mărfii sau  îndrumarea consumatorilor către alţi membri ai grupului infracţional, în măsura în care, la un moment dat, nu aveau ei înșişi disponibile substanţe psihoactive pentru vânzare.

Vindeau en-gross si pe internet

La scurt timp grupul infracţional a atras noi şi noi membri care aveau deja preocupări pe linia traficului de substanţe psihoactive sau care au început să aibă astfel de preocupări. Astfel, potrivit probelor din dosar, rezultă suspiciunea rezonabilă că la grupul infracțional au aderat și numiţii Buzdugă Andrei, Cimpoca Adrian, Damian Alexandru Ştefan, Moldovan Alexandru, Cândea Robert Eugen, Leu Christian Marius. Față de aceştia există suspiciunea rezonabilă că au beneficiat, prin crearea legăturilor infracţionale cu grupul, de împărţirea mărfii procurate de la furnizori sau prin aprovizionarea cu substanţe psihoactive de la membrii grupului infracţional ce acţionau pe cele două paliere şi aveau stabilite contactele cu furnizorii ce le comercializează en-gross  în mediul on-line.vlcsnap-2014-05-31-08h55m14s59

Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că grupul infracțional a fost sprijinit și de către numiții Dina Flavius Daniel, Sehleanu Filip (aceştia având legături cu membrii grupului infracţional de pe ambele paliere), Prepeliţă Ştefan, Muscă Ioan Tedor (aceştia având legături strânse cu Clay Harry).

 

Au racolat și minori

Gruparea infracţională din mun. Sibiu a atras ca membri inclusiv minori care se ocupau, la rândul lor, cu distribuţia substanţelor psihoactive şi stupefiante către consumatorii foarte tineri (elevi). Ca mod de operare, din cercetările efectuate a rezultat că aceștia achiziţionează substanţele  psihotrope şi psihoactive  în cantităţi mari, de la diferiţi furnizori din ţară cu care au intrat în legătură în urma anunţurilor postate pe site-urile pe care se promovează substanţele psihoactive.

video
play-sharp-fill

Discuţiile pentru achiziţionarea substanţelor psihoactive şi stupefiante se poartă doar în mediul on-line, în timp ajungându-se la o relaţie strânsă de „afaceri” între cele două părţi, dată de constanţa şi „seriozitatea” partenerilor, substanţele furnizate grupării din Sibiu având efectele psihotrope urmărite de către consumatori.

Colaborau cu traficanți din Tg. Jiu și București

Au fost identificate astfel mai multe surse – una din mun. Tîrgu-Jiu, iar altele din mun. Bucureşti – care livrează drogurile  prin serviciile curierat, fiind disimulate în diferite colete, expediate pe numele reale ale membrilor grupării infracţionale din mun. Sibiu sau pe numele unor persoane fictive.

Ulterior, suspecţii ambalează substanţele în pliculeţe de tip zip-lock  în diverse cantităţi între 0,1 grame şi 0,5 gram, pe care le comercializează către cercul propriu de consumatori cu prețuri începând de la 25 lei/doza, fie că este vorba de substanţe psihotrope care se prizează, sub formă de praf – „Powder” sau care se fumează – „Smoke”, impregnate pe diverse fragmente vegetale de suport.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că expeditorii coletelor din municipiul.Bucureşti acţionează sub umbrela mai multor societăţi de tip „fantomă”, care figurează cu un extrem de mare de astfel de colete expediate către diferite destinaţii din ţară. De asemenea, numerele de telefon de contact sunt de regulă tot fictive, la acestea nu răspunde nimeni şi nu par a fi în reţea, contactul făcându-se direct prin curieri cu care s-a stabilit, în prealabil, o legătură în acest sens.  Coletele în litigiu, în multe cazuri, nu sunt expediate personal de către cei aflaţi la originea operaţiunii, practica fiind ca acestea să fie colectate de către diverşii curieri care sunt la curent cu acest mod de lucru, care le depun apoi la sediul firmelor de curierat, de unde sunt expediate în ţară. În mod similar, de regulă, sumele de bani încasate ramburs de la destinatarii coletelor sunt livrate de aceiaşi curieri, expeditorii rămânând astfel ascunşi şi foarte greu de identificat.

Marfă adusă prin curier rapid în Sibiu

Pe parcursul cercetărilor  a reieşit  că furnizorii din Bucureşti, pentru a nu da de bănuit şi pentru a evita depistarea, foloseau noi şi noi denumiri pentru firmele fictive de pe numele cărora expediază colete, alternând denumirile folosite sau, după caz, renunţând ori folosind din ce în ce mai puţin numele firmelor despre care au fost expuse prea mult anterior. Din aceleași motive, alternau şi firmele de curierat prin intermediul cărora  expediau coletele, în diferitele faze ale activităţii infracţionale reducându-şi activitatea prin intermediul firmelor folosite intensiv anterior şi orientându-se spre altele mai puţin folosite, practic fiind vorba de o „rotaţie” a acestora.

Iniţial, membrii grupării din municipiul Sibiu ridicau aceste colete în nume personal,  ulterior adoptând şi ei măsuri de precauţie prin folosirea unor identităţi false, după exemplul furnizorilor. Deşi identităţile sunt fictive, s-a putut constata că, în unele cazuri, cel care semnează de primire este chiar unul dintre făptuitori, iar în alte cazuri nr. de telefon menţionat pe documentele de transport îi aparţine unuia dintre membrii grupării.

Importau și din China

Conform probatoriului administrat până în prezent, furnizorii ce livrau pe teritoriul României substanţele cu efect psihoactiv şi stupefiant le procurau din China, unde efectuau inclusiv deplasări pentru perfectarea relaţiei de afaceri, coletele parvenind apoi  prin serviciile de coletărie internaţionale,  disimulate ca substanţe legale, care se pot comercializa fără restricţii.

Droguri în valoare de peste 1,6 milioane lei

În ceea ce priveşte amploarea activităţii infracţionale a reieşit până în acest moment că expediţiile de substanţe psihoactive şi psihotrope efectuate de către furnizori pe întreg teritoriul ţării, din anul 2013 până în prezent, se ridică la suma 1.519.002 RON,iar către membrii grupului infracţional constituit pe raza municipiului Sibiu,  în sumă de 162.985 RON.

Reținuți 21 de suspecți

Procurorii DIICOT – BT Sibiu au dispus prin ordonanțele din 29 mai a.c., reținerea pentru 24 de ore a 21 de suspecți: Clay Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich, . Vodă Ioan Răzvan, Lacău Ioan Felician, Vitan Daniel Ioan, Ciurezeanu Alexandru Vicențiu, Presecan Mihai Laurențiu, Iordănescu Cătălin Andrei, Făgăraș Raul Eduard, Buzdugă Andrei, Ciocanea Paul Alexandru, Cândea Gheorghe Robert, Damian Alexandru Ștefan, Ivașcu Gheorghe Marian, Ilie Liviu Eugen, Niculae Irinel Petre, Tănase Adrian, Munteanu Mircea Răzvan, Voicu Raluca Gabriela.

Față de alți șase suspecți, procurorii DIICOT au dispus măsura punerii sub control judiciar până la finalizarea anchetei: Moldovan Alexandru, Cocianu Sabin, Dina Flavius Daniel, Moraru Călin-Claudiu, Cimpoca Adrian, Chidu Costache.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Felicitari investigatorilor si poate ajunge si pe strazile satelor noaptea cand multi tineri/minori sunt tulburi tare la cap……..o fi un motiv, iar unii parinti dorm linistiti ca acei copii probabil stau la povesti!!!!!!!!!!!!!!!!