Un grup de aproximativ 60 de elevi și cadre didactice ai Școlii gimnaziale numărul 21 din Sibiu au vizitat vineri, 23 mai 2014, Stația de epurare a Sibiului în cadrul evenimentului ”Energie verde pentru o viață mai bună”, derulat de S.C. ”Apă – Canal” S.A. Sibiu cu ocazia ”Săptămânii verzi” a Comisiei Europene.
Oaspeții au aflat procesele pe care nămolul extras din apa menajeră, le parcurge pentru a fi transformat în energie electrică și agent termic.
În cadrul amplelor lucrări de reabilitare și modernizare a Stației de epurare, derulate între 2007 și 2010 prin Proiectul Ispa, a fost realizată o linie de fermentare a nămolului, biogazul rezultat fiind ars în motoare cu cogenerare, rezultând energie electrică. În timpul funcționării, motoarele produc și agent termic ce urmează a fi utilizat în procesul de fermentare a nămolului.
”Energia verde” obținută a dus la scăderea la jumătate a facturii de energie electrică a Stației de epurare de la Sibiu, care este una dintre puținele facilități de acest tip din România ce valorifică biogazul.
Elevii au aflat și de eforturile pe care ”Apă Canal” le face pentru implementarea actualului proiect de investiții ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, a cărui valoare este de aproximativ 100 de milioane de Euro, cu beneficii directe pentru peste 246.000 de locuitori din aria de operare a societății. Investițiile vizează și îmbunătățirea tehnologiilor de tratare în vederea obținerii unor nămoluri care pot fi utilizate, în condiții sigure, ca și fertilizator în agricultură.
Ediția 2014 a ”Săptămânii verzi” a Comisiei Europene se desfășoară sub sloganul ”Economia circulară – economisește resurse, creează locuri de muncă”. Proiectul depus de S.C. ”Apă – Canal” S.A. Sibiu, a fost acceptat de către Comisia Europeană și inclus ca eveniment satelit pe agenda oficială. În România au mai fost selecționate alte patru proiecte ”verzi” din Timișoara, Piatra Neamț, Vrancea și Bacău.