Pentru un weekend, meșteșugurile urbane se prezintă în haine noi, în locul de unde a pornit istoria întregului oraș, în cocheta Piață Huet.
Curelari, pictori, tapițeri, meșteri în prelucrarea fierului sau în restaurarea mobilierului dar și tatuatori sau creatori de păpuși modernizează spiritul breslelor perioadei medievale
Sibiul este cunoscut în întreaga lume prin trecutul său medieval și prin faptul că urmele vechilor tradiții sunt foarte bine conservate și puse în valoare. Cu atâtea turnuri ce le poartă numele, vechile bresle sunt încă vii în memoria sibienilor și turiștilor care vin an de an pentru a vedea această filă de istorie.
Însă meseriile de altă dată s-au reinventat. Meșteșugari moderni au luat ce a fost mai bun din secretele breslașilor și au adăugat stropul de modern care îi transformă în creatori de unicate. Timp de două zile, locul vechilor bresle meșteșugărești ce au făcut din Sibiu un important centru economic al perioadei medievale este luat de meșteșugarii moderni, meșteșugarii urbani.
De-a lungul istoriei, meșterii sibieni s-au bucurat de o foarte mare apreciere pentru munca lor migăloasă. Tradiția giuvaiergiilor sibieni, de exemplu, dăinuie de aproape un mileniu iar podoabe ieșite din mâinile meșterilor sibieni se găsesc peste tot în lume.
„Paftaua de la Argeș” este una dintre cele mai cunoscute podoabe în România, ajunsă din atelierul unui meșter sibian în Mormântul princiar al Bisericii Domnești din Curtea de Argeș. Perucherii sibieni, costumierii ce produceau minunate costume de epocă sau restauratorii de mobilier, cu toții s-au bucurat de același succes de-a lungul timpurilor.
Aceste meserii nu au dispărut o dată cu epoca medievală. Tehnicile de bază s-au adaptat, s-au transformat în ritm cu societatea, la fel ca și harul creației, preluat de oameni dedicați meseriei pe care o practică. În cadrul atelierelor deschise din ediția acestui an a Festivalului Huet.Urban, meșteșugarii se vor organiza în funcție de trei mari domenii: casă, vestimentație și societate.
Prima dintre aceste secțiuni va include meșterii în restaurare de mobilier, în arta tapițeriei și în prelucrarea fierului. Cea de-a doua categorie va cuprinde meseriași moderni în croitorie, în crearea cizmelor sau obiectelor din piele în timp ce a treia îi va avea ca „piese” principale pe pictorii de fațade și reclame, producătorii de hârtie și restauratorii obiectelor casnice alături de tatuatori sau de confecționieri de păpuși de teatru.
„E o nouă inițiativă în cadrul festivalului Huet.Urban de care suntem mândri. Oamenii tind să asocieze aceste meserii doar cu istoria. Ele există, poate la doi pași de noi, fără ca noi să fim conștienți de prezența lor. Am reușit să strângem o parte dintre cei mai buni meșteri care susțin prin munca lor zilnică importanța valorificării și a revigorării patrimoniului cultural. Acesta din urmă este un aspect pe care noi îl promovăm la fiecare ediție a festivalului”, spune Ioana Deac, responsabilă RP a Fundației Heritas.
Huet.Urban 2014 va avea loc între 31 mai și 1 iunie, în Piața Huet. Evenimentul este organizat de Fundația Heritas și cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Sibiu. Partener principal: Ambient. Parteneri: Continental, Pegas.