dreptul de a fi uitat de google - cenzură sau victorie a dreptului la intimitate?

Cu totii am google-lit pe cineva să aflăm mai multe informații. Pe viitor, anumite date ar putea fi șterse din motorul de căutare, conform unei decizii a Curții de Justiție Europene.

Totul a pornit de la cazul cunoscut sub numele de „dreptul de afi uitat”, care a fost adus în atenţia justiţiei de către un cetăţean spaniol, Costeja González. Acesta s-a plâns că licitaţia pentru casa sa pierdută din cauza datoriilor, pe care tocmai o redobândise, apare în căutările Google din Spania, iar acest lucru îi invadează intimitatea.

El ceruse anterior sitului de stiri care publicase in urma cu 16 ani informatia, să o stearga, dar a fost refuzat.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat că link-urile la date „irelevante” și depășite despre o persoană ar trebui șterse de motorul de căutare Google, dacă cineva solicită acest lucru, potrivit BBC.

Google a declarat că decizia tribunalului este dezamăgitoare şi că va avea nevoie de timp pentru a analiza implicaţiile. Reprezentanţii motorului de căutare au declarat că Google oferă numai link-uri la datele disponibile online.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a salutat decizia instanței într-o postare pe Facebook, spunând că a fost „o victorie clară pentru protecția datelor cu caracter personal a europenilor”.
Legea ar presupune ca resursele oferite de motoarele de căutare să fie editate înainte, pentru a fi conforme cu Directiva Europeană privind protecţia datelor cu caracter personal.
Hotărârea subliniază că drepturile individului sunt extrem de importante, când vine vorba de controlul asupra datelor cu caracter personal, deși există o posibilitate de apărare în cazul persoanelor publice.

In California există o lege recentă asemănătoare, dar se aplică doar pentru informații legate de copilărie și adolescență, adică pânp la 18 ani, pentru ca persoanele care au avut evenimente nedorite in acești ani să nu poate toată viața amprenta trecutului.

Curtea Europeană nu face însă distincție în vreo privință, ceea ce crează o ambiguitate și poate da naștere la cenzură.

 

Ultima oră

Comentariul meu