pepene galben

Pepenele galben este nu numai un fruct delicios si rocoritor de vara. Are o valoare nutritiva ridicata si un continut scazut de calorii. Se poate consuma atat proaspat cat si ca ingredient atunci cand facem cocktailuri sau dulceata.

Pepenele galben face parte din familia Cucurbitaceae, la fel ca si castravetii, pepenele verde si dovleceii.

Cei mai mari producatori de pepeni galbeni sunt China, Spania, Turcia, Israel si SUA.
Sezonul pepenilor incepe in luna mai si se termina in septembrie. Deci, aveti cinci luni la dispozitie de a consuma si profita cat mai mult posibil de valorea nutritiva a acestora.

Iata care sunt principalele avantaje oferite de pepenele galben pentru organismul nostru.

1. Protejeaza inima
Atat pepenii galbeni cat si pepenii verzi contin cantitati mari de licopen, iar potrivit unor cercetatori din SUA, riscul de boli cardiovasculare a scazut cu 50% la femeile care au avut o concentratie mare de licopen in sange, decat cele cu niveluri scazute. Mai mult decat atat, un pepene verde contine 40% mai mult licopen decat tomatele crude.

2. Stimuleaza metabolismul
O ceasca de miez de pepene galben, pisat, contine 22% din doza zilnica recomandata de vitamina B6, care ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos. Studiile au aratat ca nivelurile scazute de vitamina B6 din organism au fost asociate cu aparitia de inflamatii sau boli metabolice cum ar fi diabetul si obezitatea.

3. Consolideaza sistemul imunitar
Pepenii galbeni si cei verzi sunt o sursa excelenta de citrulina. Citrulina ajuta organismul sa produca arginina, care joaca un rol foarte important la consolidarea sistemului imunitar.

4. Activitate impotriva cancerului
Fata de pepenele verde, cel galben este mai bogat in carotenoizi, asa ca intra in categoria fructelor care au activitate semnificativa impotriva celulelor canceroase si reduc semnificativ riscul de cancer la plamani. De asemenea, este o sursa excelenta de antioxidanti, contine vitamina C si betacaroten, contribuind astfel la protejarea organismului de diferite tipuri de cancer.

5. Proprietati digestive
Pepenele galben este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru digestie. El are capacitatea de a ne ajuta sa trecem peste problemele digestive intestinale. Mai mult decat atat, continutul ridicat de apa pe care acesta il contine, este util pentru digestie deoarece reduce aciditatea din stomac care este adesea responsabila pentru problemele de stomac.

Ultima oră

Comentariul meu