Se spune că orezul alb este daunator, iar orezul brun este benefic. Care este adevarul despre orezul alb si cel brun? Care dintre cele doua tipuri de orez este cel mai sanatos?
Multi experti in nutritie demonizeaza orezul alb, cartofii, pastele, painea alba etc, deoarece aceasta este o regula usoara sa ne amintim unele caracteristici ale acestor alimente. Aceste alimente sunt „problematice” doar atunci cand nu sunt consumate cu moderatie si sunt insotite de multa sare, grasimi sau sosuri dulci.
Afirmatia: Orezul brun este bogat in fibre (o cana de orez brun fiert are aproximativ 3 grame de fibre, in timp ce cel alb are doar 0,5 grame), astfel incat acesta creeaza o stare de satietate pentru mai mult timp.
Adevarul: In cazul in care masa este formata doar din orez, orezul brun va fi digerat mai greu si prin urmare, ne putem simti mai satui. Cu toate acestea, senzatia de satietate depinde de alimentele din meniu, asa ca, daca mancam carne, legume si un pic de orez alb in loc de brun, probabil nu va fi mare diferenta.
Este orezul brun mai putin prelucrat fata de cel alb si, prin urmare este mai sanatos?
De obicei, alimentele mai putin prelucrate contin mai multe substante nutritive. In acest caz insa, orezul brun crud contine substante nutritive dar si substante chimice care au fost folosite pentru apararea plantei impotriva parazitilor.
Este orezul alb plin cu „calorii goale” (alimentele bogate in calorii, dar sarace in elemente nutritive)?
Orezul este un aliment gasit in multe diete sanatoase, si daca are putine calorii, e greu sa exageram cu cantitatile pe care le consumam.
Cateva lucruri importante:
100 grame de orez fiert = 130 de calorii
100 grame de carne de vita fiarta = 260 de calorii
100 grame de bomboane = 410 de calorii
Citeste continuarea articolului