video camera ascunsă - peste 70 la sută din pâinea din sibiu se vinde la negru!

Peste 70 la suta din painea comercializata in judetul Sibiu  este nefiscalizata, sustin marii producatori din domeniul  panificatiei.  Asta inseamna   gauri  uriase in bugetul statului si bani obtinuti la negru pentru micii producatori, mai ales pentru cei din mediul rural. 

Asa s-a ajuns la situatia in care painea  se vinde la colt de strada, in piete sau direct din portbagajul autoturismelor.

Piata Taraneasca din parcarea salii Transilvania este  locul in care  painea   provenita   de la micile  societati comerciale din judet se vinde fara bon, iar comerciantii  nu marcheaza tranzactia pe casa.  Acest lucru inseamna  evaziune  fiscala.

Iar evaziunea fiscala nu se opreste aici. Unii comercianti si-au dezvoltat  adevarate retele. Impart  carti de vizita si livreaza painea direct   la domiciliul clientului.

Marii producatori din domeniul panificatiei atrag atentia ca din cauza  celor care care nu respecta  legea, evaziunea fiscala a atins in ultima perioada cote alarmante.

”Pe noi ne  deranjeaza din punct de  vedere    fiscal  al  concurentei. Micul producator  vine pe taraba langa mine, eu  trebuie sa respect multe reguli, el niciuna,  el  poate sa functioneze cum vrea el, nu are  cheltuilelile noastre si in final painea lui poate sa   coste mai putin si ma afecteaza economic pe mine.  Ca el nu lucreaza   cu acte, ca painea nu e fiscalizata, treaba lui, dar ma afecteaza pentru ca e concurenta neloiala.  Acum  13 ani  am declarat ca jumatate   din painea  care se  comercializa  in  Sibiu  este nefiscalizata, a doua zi am avut eu controale, acum sunt peste  70 la suta.  70  la suta din painea comercializata  este nefiscalizata”, spune Vasile Presecan, director firma de panificatie din Sibiu.pita la negru

 Nereguli pe bandă rulantă la țară

In goana dupa profit pana si primarii si  viceprimarii din mediul rural  si-au deschis brutarii.   Este  si cazul primarului din  comuna Nocrich. Painea pe care o  produce    este  transportata  in portbagajul  unei  masini,  nefiind nici macar ambalata.

”Aproape ca nu exista localitatea  in  care sa nu exista o brutarie, aproape  ca nu exista localitate in care de brutaria respectiva sa fie legat ori  primarul ori viceprimarul, multi ne-au  atras atentia ca primarul   ii obliga sa  ia  de la el paine, fac presiuni ii  sicaneaza”, mai spune Vasile Presecan, director firma de panificatie din Sibiu.

 Evaziune fiscală cât încape

Odata cu micsorarea  TVA-ului la paine, autoritatile anuntau intensificarea  controalelor pentru  combaterea evaziunii fiscale.  Vasile Presecan, unul dintre cei mai mari  producatori de paine din Transilvania spune ca acest lucru nu s-a intamplat pentru ca  de cele mai multe ori, autoritatile  inchid ochii.

YouTube video

”Orice politist  stie ca pe strada cutare e o brutarie daca  vrei sa faci  ordine  e simplu  dar probabil nu se  vrea//cel  mai grav e ca se vinde  paine in spate la ANAF, pe calea  Dumbravii, si cine cumpara  aceea maine,  angajatii de la ANAF. Daca  el face  asa,  daca  angajatii  primariei,  coboara si cumpara  paine,   in conditiile astea ce asteptari  sa mai ai?’’, mai spune Vasile Presecan, director firma de panificatie din Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu