Peste 70 la suta din painea comercializata in judetul Sibiu este nefiscalizata, sustin marii producatori din domeniul panificatiei. Asta inseamna gauri uriase in bugetul statului si bani obtinuti la negru pentru micii producatori, mai ales pentru cei din mediul rural.
Asa s-a ajuns la situatia in care painea se vinde la colt de strada, in piete sau direct din portbagajul autoturismelor.
Piata Taraneasca din parcarea salii Transilvania este locul in care painea provenita de la micile societati comerciale din judet se vinde fara bon, iar comerciantii nu marcheaza tranzactia pe casa. Acest lucru inseamna evaziune fiscala.
Iar evaziunea fiscala nu se opreste aici. Unii comercianti si-au dezvoltat adevarate retele. Impart carti de vizita si livreaza painea direct la domiciliul clientului.
Marii producatori din domeniul panificatiei atrag atentia ca din cauza celor care care nu respecta legea, evaziunea fiscala a atins in ultima perioada cote alarmante.
”Pe noi ne deranjeaza din punct de vedere fiscal al concurentei. Micul producator vine pe taraba langa mine, eu trebuie sa respect multe reguli, el niciuna, el poate sa functioneze cum vrea el, nu are cheltuilelile noastre si in final painea lui poate sa coste mai putin si ma afecteaza economic pe mine. Ca el nu lucreaza cu acte, ca painea nu e fiscalizata, treaba lui, dar ma afecteaza pentru ca e concurenta neloiala. Acum 13 ani am declarat ca jumatate din painea care se comercializa in Sibiu este nefiscalizata, a doua zi am avut eu controale, acum sunt peste 70 la suta. 70 la suta din painea comercializata este nefiscalizata”, spune Vasile Presecan, director firma de panificatie din Sibiu.
Nereguli pe bandă rulantă la țară
In goana dupa profit pana si primarii si viceprimarii din mediul rural si-au deschis brutarii. Este si cazul primarului din comuna Nocrich. Painea pe care o produce este transportata in portbagajul unei masini, nefiind nici macar ambalata.
”Aproape ca nu exista localitatea in care sa nu exista o brutarie, aproape ca nu exista localitate in care de brutaria respectiva sa fie legat ori primarul ori viceprimarul, multi ne-au atras atentia ca primarul ii obliga sa ia de la el paine, fac presiuni ii sicaneaza”, mai spune Vasile Presecan, director firma de panificatie din Sibiu.
Evaziune fiscală cât încape
Odata cu micsorarea TVA-ului la paine, autoritatile anuntau intensificarea controalelor pentru combaterea evaziunii fiscale. Vasile Presecan, unul dintre cei mai mari producatori de paine din Transilvania spune ca acest lucru nu s-a intamplat pentru ca de cele mai multe ori, autoritatile inchid ochii.
”Orice politist stie ca pe strada cutare e o brutarie daca vrei sa faci ordine e simplu dar probabil nu se vrea//cel mai grav e ca se vinde paine in spate la ANAF, pe calea Dumbravii, si cine cumpara aceea maine, angajatii de la ANAF. Daca el face asa, daca angajatii primariei, coboara si cumpara paine, in conditiile astea ce asteptari sa mai ai?’’, mai spune Vasile Presecan, director firma de panificatie din Sibiu.