protejează-te: cum afli pe loc dacă vecinul fură internet de la tine

Rețelele wifi sunt deseori sparte și niciodată nu știi câți vecini se conectează la internetul tău.  Acum poți afla simplu dacă ai intruși în rețea și poți lua măsuri in numai trei pași. Descarci o aplicație pe telefon, o deschizi si alegi rețeaua ta wifi.

Trei pași simpli și un minut din timpul tău pentru a afla dacă ai vreun  intrus in rețeaua ta de acasă. Nu a fost până acum atât de simplu și la îndemâna oricui să afle daca cineva fură internet de la el.

Fing  este o aplicatie gratuita pentru iOS y Android foarte ușor de utilizat și reușește să descopere în câteva secunde dacă există și alte dispozitive conectate la rețeaua ta wifi, pe lângă ale tale. Trebuie doar să o descarci, o deschizi și îți arată direct toate aparatele care sunt conectate la rețea, alături de adresele MAC, fabricant, model și numele proprietarului, dacă acesta este introdus în dispozitiv.

fing2

De exemplu, dacă ai în casă un smarphone Samsung, un laptop Acer, o imprimantă wifin și un televizor inteligent, le vei vedea pe aplicatie. Dacă pe lângă acestea mai apare un laptop HP, un Ipad sau un alt telefon, înseamnă că cineva îți folosește Internetul și navigheaza gratis pe rețeaua ta.

Ce să faci dacă cineva fură internet de la tine?

Dacă ai descoperit vreun aparat necunoscut în rețeaua ta wifi, poți să limitezi accesul din routerul tău, punand un filtru pe adresele MAC, proprii fiecărui dispozitiv. Afli adresele MAC cu ajutorul aplicatiei Fing, le notezi si apoi le introduci pe ale tale in adresele MAC permise de router. Niciun alt dispozitiv nu se va mai putea conecta la rețeaua ta, exceptand aparatele tale.

Pentru a intra in configuratie routerului, pui in browser adresa cea mai des utilizata de routere 192.168.1.1. Deasemenea, utilizatorul si parola la cele mai multe routere sunt admin/admin. Odată conectat la router, trebuie sa cauti sectiunea de securitate si filtrele MAC.

Cum afli de pe laptop dacă cineva fura net

Dacă vrei să afli cat de sigura e reteaua ta si daca nu a fost sparta, poti sa folosești o platforma cum ar fi  Who is on my wifi. Acest program care se executa in plan secund este gratuit și promite să arate starea conexiunii și timpul petrecut de hoț pe rețeaua ta, dar e mai lent și mai dificil de utilizat.

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Practic aplicatia asta face sa caute ip-urile conectate la router. Acelasi lucru am facut eu intr-un fisier .bat, cateva randuri de text care fac o scanare dupa TTL de la 1 la 255. (practic aplicatia voastra am scris-o eu in 2 zile in .bat file) …. Se poate opri ping-ul din firewall, la inbound si outbound rules, dureaza 4 clickuri si gata, pe orice windows, e foarte usor si nu mai apari la ping scan. Practic ping = echo request care se poate opri usor din firewall. 😛 se zice ca exista la programul NMAP o scanare intensa cu arp scan care detecteaza stealth devices conectate. Eu nu am gasit asa ceva. (adica arp e pentru promiscious users, dar daca pe pc tau nu ai linux ce face arp?)eu din cate stiu doar linux are promiscious mode … Probabil ramene mit. SI asta e firewall de windows, un firewall puternic te ascunde de nimeni nu te mai gaseste. Nici routerul nu mai stie cine e conectat. Apare doar trafic utilizat si atat. Nici un ip, nici un mac adress. Dar din moment ce spargi pe wps clar proprietarul habar nu are ce e aia securitate si nu mai e nevoie de aparare. Da hai sa fim in siguranta recomand oprirea la echo request. 😛 si apropo, cum te prinde? cu triangulare? daca iei de la 300 metrii si sunt 2000 persoane in aria asta, cum? e tare sa faci triangulare pe 3d, si pe plan si pe verticala la blocuri inalte =) probabil cu drone . sigur sanse mari sa descoperi.

    cateva randuri de scan, astea se copiaza intr-un fisier .txt care se salveaza in .bat la save as, se ruleaza fisierul si gata. I-am dat nume HostMap si e freeware 🙂 avea si scan pentru external ip da nu prea merge CURL pe windows si am lasat balta.

    @echo off
    title Network-HostMap
    :loop
    cls
    Set /a num=(%Random% %%9)+1

    echo ________________________________________________________________________________
    echo Network scanner HostMap
    echo ________________________________________________________________________________

    echo This is your internal ip:
    for /f „tokens=1-2 delims=:” %%a in (‘ipconfig^|find „IPv4″‘) do set ip=%%b
    set ip=%ip:~1%
    echo %ip%
    echo.

    echo Now will test for gateway
    echo [If ends in 1 then no bridge]
    echo This is your gateway:
    set /a ‘DefaultGateway’
    @For /f „tokens=3” %%* in (
    ‘route.exe print ^|findstr „\”‘
    ) Do @Set „DefaultGateway=%%*”
    @echo %DefaultGateway%
    echo.

    @echo off
    for /f „tokens=1-4 delims=. ” %%a in („%DefaultGateway%”) do (
    set octetA=%%a
    set octetB=%%b
    set octetC=%%c
    set octetD=%%d
    set octetsABC=%%a.%%b.%%c
    )

    echo Scaning network hosts by „TTL” ping…
    echo [This will take 13 minutes]
    echo.
    echo Started at:
    time /t
    echo ________________________________________________________________________________

    FOR /L %%G IN (1, 1, 255) DO (
    ping -n 1 %octetsABC%.%%G) | find „TTL”
    )

    echo ________________________________________________________________________________
    echo Finished at:
    time /t
    echo.
    pause
    exit

  2. Păi vreți să pună filtre mac și nu știu sa intre pe router și să verifice lista de clienți?

  3. Salut , am o problema cu wi-fi-ul, am un Huawei Asceng y300 si un rooter de la rds, conectez tel prin wi-fi
    se conecteaza apoi se deconecteaza in cateva secunde.Dupa ce se deconecteaza imi arata iconul wi-fi
    activat dar in principiu este dezactivat, mentionez ca mai am un android all wiev care functioneaza prin wi-fi la acelasi rooter. Am un laptop care si el functioneaza. Singura problema este cu Huawei.Am incercat multe programele de reparat wi-fi-ul, acelasi rezultat.