Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, blocat la finanțare de Guvern

Festivalul așteaptă încă bani de la Guvern pentru ediția din acest an. Organizatorii au cerut fonduri de la Ministerul Culturii şi de Educaţie, însă până acum nu au primit un răspuns favorabil.

„Din păcate, în România nu există o gândire în ceea ce privește un buget multianual. Programul pentru ediția din 2014 e finalizat din septembrie 2013, avem programul gata în proporție de 80% pentru ediția din 2015 și lucrăm și la cel pentru 2016. Lucrăm cu parteneri din întreaga lume și se va ajunge ca ambasadorii din cele 70 de state participante să constate că acestea au investit bani prin companiile care susțin evenimentul, și că România, prin Ministerul Culturii, nu a alocat niciun leu. Ministrul ne-a promis că încearcă să deblocheze fonduri. Sperăm să ajungem la o normalitate, să avem buget multianual”, ne-a declarat directorul festivalului, profesorul Constantin Chiriac.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, blocat la finanțare de Guvern

Însă, un aspect foarte important este termenul la care vor veni banii de la stat.

„Am făcut cerere pentru 4 milioane de lei. Sunt convins că nu voi primi această sumă. M-aș mulțumi și cu un milion, dar e foarte important când se alocă. Un leu alocat în ianuarie are cu totul altă valoare față de un leu primit în luna mai sau iunie. Cu leul din ianuarie pot face licitații din timp și obține prețuri mai bune la transport, cazare, electricitate. Tot ce facem trebuie să facem în interesul țării”, subliniază profesorul, care nu este remunerat pentru munca de organizare a festivalului de la Sibiu.

Evenimentul este al treilea în lume ca anvergură. Anul trecut, au fost peste 62.000 de spectatori pe zi, iar toate spaţiile de cazare din Sibiu şi din localităţile învecinate au fost ocupate, ceea ce înseamnă venituri importante pentru hotelieri, patroni de restaurant, magazine sau firme de transport.

„De multe ori vin personalități pe ultima sută de metri. Anul trecut am cazat invitați și la Mediaș sau Ocna Sibiului, pentru că în oraș nu mai era niciun loc liber. Datorită personalităților care vin la festival, ne mediatizează și posturile mari. CNN a venit gratis la Sibiu. Apoi Sibiul a devenit a opta destinație turistică a lumii. Am reușit să atragem atenția presei internaționale. Din 2007, când Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii, încoace am reușit să creștem numărul de turiști și de vizitatori, ceea ce e o raritate printre orașele foste capitale europene ale culturii”, subliniază Constantin Chiriac.

Sursa: EVZ.RO

Ultima oră

Comentariul meu

Publică