Municipiul Sibiu se va asocia ca membru fondator la constituirea Asociaţiei Româno-Germane de formare profesională în sistem dual.
Scopul declarat al acestei asocieri este acela de a participa activ la formarea profesională a elevilor sibieni şi la îmbunătăţirea calităţii calificării viitorilor profesionişti. Asociaţia are ca scop pregătirea elevilor prin intermediul sistemului dual de calificare şi formare profesională.
„Referindu-mă la sistemul de învăţământ românesc, am subliniat întotdeauna importanţa practicii în învăţarea unei meserii, în pregătirea pentru o profesie. Învăţământul dual este tocmai combinaţia dintre pregătirea teoretică şi cea practică şi de aceea am aprobat asocierea municipiului Sibiu cu cei patru inţiatori privaţi. Felicit cele patru entităţi care au avut iniţiativa acestei asocieri şi sper ca acest proiect să fie un succes şi să atragă tinerii” a precizat primarul Klaus Iohannis.
Ce înseamnă sistemul dual de formare profesională? Sistemul dual de formare profesională presupune combinarea pregătirii teoretice cu cea practică. De asemenea presupune adaptarea planurilor de învăţământ la necesităţile economice, agenţii economici asigurând posibilitatea desfăşurării stagiilor de practică pentru elevi.
Concret, obiectivele acestei Asocieri sunt acelea de a contribui la înfiinţarea unor clase de învăţământ profesional şi/sau structural ori unităţi de învăţământ profesional, cu sau fără personalitate juridică şi dezvoltarea structurii şi/sau a unităţii de învăţământ profesional pentru a funcţiona ca centru de resurse educaţionale şi de formare profesională, sprijinirea dotării cu mijloace şi echipamente specifice procesului de învăţare şi calificărilor propuse, participarea la elaborarea de materiale didactice şi sprijinirea perfecţionării cadrelor didactice.
Primul pas: amenajarea a 12 săli de clasă şi laboratoare speciale pentru acest tip de învăţământ în Colegiul Tehnic Independenţa Sibiu situat pe strada Ocnei. Municipalitatea a prevăzut în bugetul alocat investiţiilor suma de 1.000.000 de lei pentru proiectare şi execuţie, amenajare de săli de clasă , laboratoare, pentru învăţământul dual în cadrul Colegiului Tehnic Independenţa. Lucrările vor presupune amenajarea unei aripi a clădirii acestui colegiu şi punerea la dispoziţie a 12 săli de clasă şi laboratoare, pentru acest tip de învăţământ. Laboratoarele vor fi dotate cu aparatura necesară de către firmele partenere ale municipalităţii. Aceste firme vor sprijini elevii şi cadrele didactice, care urmează acest tip de învăţământ, modalitatea de sprijin urmând să fie făcută publică chiar de aceste firme.