in dialog cu valorile: prof. helmuth julius knall – simbolul municipiului mediaş: turnul trompeţilor. o istorie inedită (ii)

Înclinarea este ceva caracteristic Turnului Trompeţilor. Cauza a reprezentat-o încărcarea turnului cu încă trei etaje în anul 1550 şi prin aceasta supunerea bazei pe care a fost construit unei presiuni prea mari: O dată ce aînceput să se încline, această înclinare s-a accentuat tot mai mult, stfel că astăzi el face parte din cele mai cunoscute turnuri înclinate din lume.

Înclinarea spre nord-nord-est este determinată printre altele de faptul că în partea de sud şi de est turnul este alipit bisericii, astfel înclinarea spre aceasta s-a lovit de o rezistenţă mai mare. Înclinarea turnului i-a determinat pe cei responsabili să ia măsuri pentru consolidarea lui. Astfel a fost zidită o centură exterioară care cuprindea turnul în partea de jos pe latura nordică şi vestică, două contraforturi la colţul de nord-vest şi nord-est şi o întăritură a fundaţiei în interiorul turnului ncare să nu permită alunecarea zidurilor spre interior.

În decursul timpului au fost necesare diferite lucrări de reparaţii la turnul Trompeţilor. Prima reparaţie după 1550 s-a făcut în anul 1688, atunci când o furtună puternică a provocat mari distrugeri la acoperiş. La coborârea marelui glob din vârful turnului, s-a găsit în interiorul lui o scriere memorială în care, potrivit istoricului >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu