Zece vieţi salvate de o nouă prelevare de organe realizată la Sibiu

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu informează că în cursul nopţii trecute, în cadrul instituţiei s-a derulat o operaţie complexă de prelevare de organe de la un bărbat de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Pacientul donator a fost internat la SCJU Sibiu în stare foarte gravă, cu traumatism cranio-cerebral, hemoragie subarahnoidiană, edem cerebral masiv, hematom subdural fronto–temporo-parietal drept.

Conform procedurilor, acest diagnostic este stabilit de către Dr. Mihai Sava, medic şef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, în calitate de „key donation person”. De asemenea, Dr. Sava are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.

Acordul pentru donare a fost obţinut de la către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, care după obţinerea acordul familiei pacientului a demarat ulterior procedurile, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.prelevare2

Au fost prelevate ficatul, rinichii, pancreasul, corneea, pielea, oase şi tendoane, în urma acestui proces urmând să fi salvate 10 vieţi.

La procesul de prelevare a organelor au participat trei echipe de medici după cum urmează:

o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de Conf. Univ. Dr. Vladislav  Braşoveanu, medic Şef Secţie Chirurgie al Institutului, care a prelevat ficatul pacientului;

o echipă de la Spitalul Clinic Colentina, condusă de Dr. Nica Andrei, care a prelevat oase şi tendoane;

o echipă de la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj, condusă de Dr. Florin Eleac care a prelevat rinichii şi pancreasul;

o echipă de la Sibiu, compusă din Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, care a prelevat corneea. respectiv Dr. Sergiu Axinte, care a prelevat piele.

După prelevarea ficatului, rinichilor şi pancreasului, echipele de medici care s-au ocupat de aceste proceduri au plecat în jurul orei 6.00 către centrele de transplant din Bucureşti şi Cluj.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013.

Această prelevare de organe este a doua realizată la SCJU Sibiu de la începutul anului în curs.

„Ne bucurăm că, pentru a  doua oară în acest an, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu contribuie la salvarea de vieţi omeneşti, prin această nouă prelevare de organe realizată în cadrul instituţiei noastre. Trebuie subliniat în acest sens eforturile medicilor noştri, care coordonează la nivel local această activitate şi care se perfecţionează permanent. De asemenea trebuie să mulţumim în primul rând familiei pentru gestul făcut”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu