Un weekend cu folclor ne aduce, în Sibiu, cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului–Concurs al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară „Vară, Vară, Primăvară”.
Ediţia 2014 este una specială: „Vară, Vară, Primăvară” îşi serbează majoratul, iar Ansamblul „Junii Sibiului” aniversează 70 de ani de existenţă. În acest context, peste 70 de interpreţi de muzică populară şi peste 70 de dansatori vor evolua în faţa publicului, sâmbătă şi duminică.
În competiția muzicală s-au înscris 60 tineri interpreţi, provenind din toate zonele etnofolclorice ale României. După preselecţie, cei mai buni concurenţi vor performa în spectacolul -concurs, desfăşurat, în 15 martie, ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. În 16 martie, îi vom cunoaște pe câștigătorii festivalului, în cadrul Galei laureaților, programată la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.
În fiecare seară, sibienii se vor bucura de spectacole extraordinare, susţinute de interpreţi de renume ai muzicii populare româneşti, majoritatea foști laureaţi ai acestui festival, alături de Ansamblurile „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor” şi „Veteranii-Junii Sibiului”. De asemenea, pentru că „Vară, Vară, Primăvară” marchează debutul manifestărilor de anvergură organizate cu ocazia aniversării „Junilor Sibiului”, festivalul va puncta câteva evenimente deosebite. <<În acest an aniversar dedicăm câte o manifestare directorilor ansamblului care nu mai sunt printre noi şi care au contribuit la evoluţia neîntreruptă a „Junilor Sibiului”. Festivalul „Vară, Vară Primăvară” îi este dedicat lui Dumitru Giurcă Notar, interpret de folclor din Mărginimea Sibiului. Pentru noi este important faptul că sub conducerea sa, în anul 1992, Ansamblul „Junii Sibiului” s-a unit cu orchestra „Cindrelul” devenind Ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. În memoria lui Dumitru Giurcă Notar şi în semn de mulţumire pentru aportul său, ansamblul va prezenta un moment muzical-coregrafic. De asemenea, îl vom pomeni pe cel care, vreme de peste două decenii, a fost dirijor al orchestrei Cindrelul, iar mai apoi al orchestrei Ansamblului Cindrelul-Junii Sibiului. Este vorba de violonistul Iosif Gherbe, căruia orchestra de azi a ansamblului îi dedică un moment special pregătit>>, spune Silvia Macrea, director al CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiu.
Festivalul se desfăşoară cu casa închisă, toate biletele fiind vândute. Cea de-a XVIII-a ediţie a manifestării este prezentată de Viorica Macovei, ea însăşi laureată a festivalului.
Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Sibiu, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în colaborare cu Cercul Militar Sibiu.