sibiul este gazdă pentru cel mai tare festival de desene animate din românia

Asociația de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu, organizează în zilele de 4, 5 si 6 aprilie 2014 în Sala CIT a Primăriei Sibiu, a doua ediție a Festivalului Internațional de Benzi desenate de la Sibiu.

Dupa o primă ediție a festivalului din 2013 încununată de succes, Festivalul Internațional de Benzi desenate revine pentru a prezenta publicului și mai multi artiști și mai multe evenimente atractive.

Timp de trei zile, publicul va putea întâlni autori ai benzilor desenate și vor descoperi operele acestora. Această ediție a festivalului propune activități diverse pentru familiarizarea cu toate stilurile de benzi desenate (comics, manga, banda desenată europeană).

Festivalul îsi va deschide porțile pentru public în ziua de vineri, 4 aprilie 2014 la ora 18,00 în sala CIT

aflată în sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare, când va avea loc inaugurarea și o prezentare generală a autorilor invitați. Sâmbătă 5 aprilie, Festivalul își va primi publicul între orele 10,00 -17,00. Programul festivalului va cuprinde numeroase activități : expoziții, vânzare de carte cu dedicații din partea autorilor, lansări de carte, workshop-uri, conferințe, meciuri de benzi desenate : performanțe artistice în direct unde autorii vor lansa provocări pe hârtie. Duminică, 6 aprilie, între orele 10,00 – 14,00,un juriu format din autori profesioniști va înmâna premiile câștigătorilor concursului de benzi desenate « Orașul Sibiu ». Concursul se adresează tinerilor între 11 si 18 ani și se va încheia pe data de 24 martie a.c.. Participanții mai au timp să se înscrie la una din cele două categorii : banda desenată în limba română,respectiv, banda desenată în limba franceză, și să depună planșele (în format A3) la sediul Asociației de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu » (APIVS), din Sibiu, Str.

Konrad Haas, nr. 14, 550177.

În săptămâna « Să știi mai multe, să fii mai bun » (7 – 11 aprilie 2014), Festivalul va continua cu ateliere de benzi desenate pentru elevii din școlile și liceele din Sibiu și județ.

La această a doua ediție sunt invitați trei autori francezi și cinci autori români.

• Nylso este un autor de bandă desenată originar din Rennes, cunoscut mai ales prin seria Jérôme

d’Alphagraph, dar și prin albumul De Roumanie en Moldavie avec les Ateliers du Vent.

• Martin Robic aka Chapo este un desenator tânar de 16 ans ; el a primit Premiul pentru umor la cea

de-a 41-a ediție a Festivalului de Banda Desenată de la Angoulème (cel mai mare festival de BD din

lume).

• Aubry Poitrin revine la Sibiu dupa vizita de anul trecut, pentru a-si prezenta în benzi desenate adaptari ale câtorva poeme franceze.

• Serban Andreescu este unul dintre autorii români de banda desenată cei mai prolifici la ora actuală. În doi ani a publicat 4 albume. Va veni la Sibiu pentru a ne prezenta ultima sa apariție.

• Alex Talamba aka Tamba s-a facut deja remarcat în Franța prin albumul « Sidi Bouzid Kids », în

România prin « Elabuga » și « Mila 23 » care rămân nume de referință ale noii generații de desenatori.

• Octav Ungureanu face și el parte din noul val de autori români, colaborând printre altele la revistele

« Comics » și « Harap Alb Continuă » !

• Vlad Forsea se distinge prin personajul sau Nilu Crocodilu.

• Dodo Niță, specialistul fără pereche al BD românesti, va fi bineînteles prezent alături de noi în cele trei zile ale festivalului.

Fiecare desenator își va prezenta operele, iar trei expozitii inedite vor fi propuse publicului din Sibiu pe toată durata Festivalului. „Spirou Héros 5 étoiles” este o expoziție realizată de Wallonie-Bruxelles

Internațional cu concursul Centrului belgian de bandă desenată și cu participarea editurii Dupuis. Ea a fost creata cu ocazia celei de 75-a aniversare a BD Spirou și ilustrează bogata sa istorie. Expoziția « Vendetta », o prezentare în benzi desenate a rezistentei din Corsica (Franța) în timpul celui de-al doilea război mondial, va fi de asemenea prezenta în exclusivitate.

Hotelul Ibis din Sibiu, unul din sponsorii festivalului va promova expoziția « Ils rêvent le monde », care aruncă o privire asupra benzii desenate franceze de SF .

Intrarea la Festival este gratuită, iar în week-end vizitatorii vor putea cumpăra cărțile de benzi desenate ale autorilor prezenți.

Ultima oră

Comentariul meu