realitate: 7 mituri despre creierul uman

Creierul este un organ indispensabil corpului uman. Toată lumea e de acord cu asta. Cu toate descoperirile si cercetările, misterul funcționării creierului nu a fost încă complet deslușit și sunt mulți care încă cred în lucruri pe care știința le-a demonstrat că sunt false, așa numitele mituri.

Iată mai jos șapte mituri despre creierul tău care au fost demontate de studii:

MITUL 1: “Omul își folosește creierul doar în proporție de 10% “

Realitatea: Se știe că în fiecare moment sunt active anumite procese sau grupuri de neuroni în creier, în funcție de ce face, ce gândește sau ce simte o persoană in acel moment. Dar pe parcursul oricărei zile sau săptămâni, creierul folosește majoritatea neuronilor și a conexiunilor.

Mitul 2: “Creierul bărbatului și al femeii sunt fundamental diferite”

Realitate: Se știe cert că anumite părți ale creierului, cum ar fi “corpul calos” care conectează cele două emisfere tinde să fie diferit las cele două sexe, dar practic, similitudinile sunt mult mai semnificative ca diferențele. Multe dintre diferențe nu tin de gen. De exemplu, creierul a doi avocați sau doi muzicieni în vârstă de 50 de ani, bărbat și femeie funcționează foarte asemănător. În schimb dacă s-ar compara cu creierele unor persoane care nu au terminat liceul și lucrează de 30 de ani într-o muncă de rutină, diferențele ar fi majore.

Mitul 3: “Creativitatea se găsește în emisfera dreaptă a creierului”

Realitate: Orice comportament complex, cum ar fi creativitatea, activează grupuri neuronale din ambele emisfere, iar zona cerebrală cea mai relevantă este scoarța cerebrală prefrontală, exact în sfatele celor două emisfere. Asta permite dirijarea „orchestrei cerebrale”, atenția, gândurile și emoțiile, imaginația și viziunea in viitor, iar în final luarea deciziilor.

Mitul 4: “Genele sunt principalul factor care determină evoluția creierului și a minții”

Realitate: Genetica explică mai puțin de o treime din viitoarea evoluție a sănătății mintale a unei persoane de-a lungul vieții. Comportamentul și stilul de viață joacă un rol poate mai important decât ereditatea și genele.

Mitul 5: “In prezent nu există nicio formă de prevenire sau tratare a bolii Alzheimer”

Realitate: Deși nu există un mod probat științific de evitare a bolii  Alzheimer, sunt studii clare care indică posibilitate întârzierii semnificative a simptomelor. Studiul cel mai complet până acum, realizat de National Institute of Health în Statele Unite, a descoperit că exercițiul fizic și cognitiv, împreună cu dieta mediteraneană pot proteja creierul de evoluția acestei maladii.

Mitul 6: “Sudoku și integramele sunt cele mai bune metode de antrenare a creierului”

Realitate: Primele 100-200 de integrame sau sudoku rezolvate pot presupune ceva dificultate, dar apoi devin o rutină. Integrama cu numărul un milion nu mai are prea mare valoare din punctul devedere a sănătății cerebrale. Realitatea este că viața insăși poate fi cel mai bun antrenor mental, dacă suntem interesați să găsim mereu  moduri de a aduce în ea noutate, diversitate și provocări.

Mitul 7: “Jocurile video antrenează creierul”            

Realitate: Antrenamentul  cerebral adevărat include metode probate cu am rar fi meditația, terapia cognitivo -comportamentală, sau antrenamentul cognitiv. Sunt jocuri video bine dezvoltate având la bază aceste metode, dar trebuie să invatam sa le deosebim de celalalte.

 

Ultima oră

Comentariul meu