super spectacol de dans – teatru în premieră la teatrul de balet sibiu

Coregraful român Sergiu Anghel montează la Teatrul de Balet Sibiu spectacolul de dans – teatru “Missa Prophana”, spectacol ce va avea premiera miercuri 12 martie 2014, respectiv joi 13 martie 2014, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu.

Spectacolul de dans contemporan “Missa Prophana” îi aduce în faţa publicului, în calitate de solişti, pe Keston Meyer (SUA) aflat pe dublă distribuţie cu Russel Hewey (SUA), Ada Gonzalez (Spania), Myrna Squire (Canada), Shayna Skal (SUA) pe dublă distribuţie cu Iaela Buldan (RO), Megan McCoy (Canada), Morgan Sanborn (SUA). Alături de tinerii balerini ai Teatrului de Balet Sibiu, o prezenţă inedită în distribuţia spectacolului va fi actorul român Florin Zamfirescu.

super spectacol de dans – teatru în premieră la teatrul de balet sibiu

Spectacolul “Missa Prophana” are o durată aproximativă de o oră şi cincisprezece minute, fiind o creaţie coregrafică originală semnată de Sergiu Anghel, scenariul şi regia aparţinându-i de asemenea coregrafului Sergiu Anghel. Muzica spectacolului reprezintă un colaj din lucrările compozitorilor Ariel Romirez şi Arvo Pärt. Din stafful artistic al spectacolului mai fac parte Elena Zamfirescu (asistent coregrafie), Anamaria Munteanu (scenograf) şi Rodica Kabdebo (executant costume).

Spectacolul este construit pe două axe principale prin a căror intersectare este creat un spaţiu spiritual antitetic, ce plasează omul între bine şi rău, între sacru şi profan. Iconografia montării coregrafice va exploata imagini ale spaţiului postmodern în care rătăceşte omul modern, spaţiu marcat de duhul însingurării, al neputinţei, sentimentul ce transpare fiind acela al „aruncării“ omului într-o lume indiferentă şi ostilă. Muzica spectacolului, o muzică exotic – liturgică, distilată din multitudinea sonorităţilor continentului sud-american poartă spectatorul în spaţiul unei prime experienţe core–liturgice, jucate în peisajul derizoriului citadin.

 

“Programul spectacolului de dans-teatru “Missa Prophana” îşi propune explorarea gesturilor noastre cele mai patimaşe ce se aşează prin chiar acest caracter al lor la intersecţia tuturor tipurilor de patimi, din unghiul secret în care intersecţia devine punct iar felurimea simplă unitate. Privind de foarte de sus, aproape dintr-o a patra dimensiune, frământarea omului pe acest pământ, ochiul astfel înălţat nu va mai dori şi nici nu va mai putea să facă distincţia terestră dintre patimile “după Matei” şi patimile după simplele patimi ale simplului om împătimit. Drama umană, chinul, neputinţa sau amărăciunea trădării recunoscute fac din om un potenţial sfânt, după cum sfinţenia riguroasă se face uneori gheţus alunecării în păcat.”

Sergiu Anghel, coregraful spectacolului “Missa Prophana”

 

Despre coregraful Sergiu Anghel

Sergiu Anghel, coregraf, regizor, scenarist şi dramaturg, este profesor universitar doctor în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” Bucureşti. A absolvit cursurile Liceului de Coregrafie Cluj-Napoca (1970), Liceului de Coregrafie Bucureşti (1973), Facultăţii de Filologie Bucureşti (1984). Este membru fondator al grupului de dans contemporan “Contemp”, membru fondator şi director de proiecte al Fundaţiei “Solidaritate culturală română”, vicepreşedinte al Uniunii interpreţilor, coregrafilor şi criticilor de muzică din România, coregraf – director al Companiei “Orion Balet”, membru al Centrului Internaţional al Dansului (UNESCO) şi membru al Comitetului ITI al Dansului pentru România. A primit nenumărate premii pentru creaţiile coregrafice realizate, iar în anul 2004 a primit Ordinul Meritul pentru învăţământ în grad de Ofiţer. A semnat mişcarea scenică şi coregrafia pentru spectacole de teatru precum: Tinereţe fără bătrâneţe de E. Covali, regia Cătălina Buzoianu, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, 1983, Zamolxe de L. Blaga, regia Dinu Cernescu, la Teatrul Giuleşti, 1984, Furtuna de W. Shakespeare, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, 1985, Cădere liberă, regia Cornel Todea, la Teatrul Ion Creangă, 1986, Richard III, de W. Shakespeare, regia M. Mănuţiu, la Teatrul Odeon, 1996, Săptămâna luminată, regia M. Mănuţiu, Teatrul Naţional din Cluj şi Teatrul Odeon, 1996, Pericle, de W. Shakespeare, regia A. Hauswater, Teatrul Odeon, 1997, Caravela, regia Tudor Mărăscu, la Teatrul Odeon, 1997, Copacul, regia Grigore Gonţa, proiect finanţat de UNESCO, producţie UNATC, prezentată la Paris cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea UNESCO, Les mariés de la Tour Eiffel, de J. Cocteau, Regia Denis Milos, Nancy, 1999. A realizat de asemenea coregrafia sau momente coregrafice speciale pentru filme, spectacole de televiziune, spectacole în aer liber.

 

Dintre creaţiile coregrafice realizate de Sergiu Anghel de-a lungul carierei, amintim aici o mică parte: 2006 „Visul din vis” Teatru Naţional – Bucureşti – Sala Atelier, 2004 „Adios Tristetza” producţie a Teatrului de balet „Oleg Danovski” din Constanţa, 2001 „Furtuna” producţie a Teatrului de balet „Oleg Danovski” din Constanţa, „Metropolis” producţie a Teatrului de balet „Oleg Dansovski” din Constanţa, 2002 „Gala extraordinară a dansului” spectacol recital susţinut de „Orion Balet” şi invitaţii săi, prezentat pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, 2000 „Schiţe pentru o serbare de iarnă” Casa de cultură a Ministerului de Interne, 1997 “Missa Prophana” premiera oficială: Cluj, 26 aprilie, 1995 “Barococo Party”, spectacol de teatru-dans, pe un text dramatic de Sergiu Anghel, prezentat în deschiderea Festivalului „George Enescu”, 1993 “Anotimpuri”, pe muzică de A. Vivaldi şi T. Wilbrandt, spectacol a cărui premieră a avut loc la Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional Eurodans, 1993 şi reluat în stagiune permanentă la Teatrului Odeon din Bucureşti, 1983 „În ţara codrilor de iarbă”, la Teatrul liric din Craiova, 1982 “Chemarea copiilor minune”, la Sala mică a Palatului şi pe scena Conservatorului din Bucureşti, 1980 “Ţara lumii”, la Teatrul Mic din Bucureşti, “Oedip” 1977, la teatrul “Ţăndărică” din Bucureşti, în cadrul spectacolelor “Nocturn 91/2”.

 

Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate de la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu (Parcul Tineretului, nr. 1 – fostul Teatru de Vară) sau în seara spectacolului, la intrarea în sala de spectacol în limita locurilor disponibile în sală. Costul unui bilet este de zece lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de reducere de 50% din preţul standard al biletului.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. CEL MAI NESIMTIT REGIZOR ROMAN (sergiu anghel). DATA VIITOARE VA TREBUI SA TE INVAT MANIERE SI SI DATA VIITOARE POTI INTOARCE CAPULETU TAU CHEL SI SA NE MULTUMESTI DIRECT PE PARINTI CHEMATI LA “SPECTACOLUL” TAU SA ITI FACA O FAVOARE, CHIAR DACA AI OAMENI CARE PROBABIL ITI SI DAU SA MANANCI IN GURA!!!!! Afara din Romania nimeni nu stie cine esti si te crezi mare vedeta, nesimtit!!!!!