VIDEO Peste 1.000 de oameni la udatul Ionilor la Tălmăcel. Uite ce frumos a fost!

Circa o mie de persoane au participat, marţi, la Tălmăcel, în judeţul Sibiu, la un obicei străvechi – „Udatul Ionilor” – care încheie sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului, toţi localnicii care se numesc Ion sau Ioana fiind „botezaţi” în râul din localitate.

Satul Tălmăcel este o localitate din Mărginimea Sibiului care aparţine de oraşul Tălmaciu.

Primarul acestei localităţi, Constantin Barbu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că satul are circa 1.200 de locuitori, aproape un sfert dintre aceştia purtând numele de Ion sau Ioana. Cel mai tânăr locuitor care se numeşte Ion are cinci luni, iar cel mai vârstnic a trecut de mult de 80 de ani.

Tinerii din sat care s-au reunit pe perioada sărbătorilor de iarnă în ceata de feciori au organizat, marţi, ca în fiecare an, „Udatul Ionilor”, obicei străvechi care presupune „botezarea” în râul din localitate a tuturor persoanelor care se numesc Ion sau Ioana.

Obiceiul începe în fiecare an cu „botezarea” primarului şi a preotului din localitate, chiar dacă nu poartă numele Sfântului Ion, apoi toţi localnicii care se numesc Ion sau Ioana sunt luaţi pe braţe de feciorii satului sau de rude şi băgaţi cu picioarele în apă, apoi stropiţi pe faţă cu apă din râul rece ca gheaţa.

„Am scăpat. Nu mi-a ajuns apa la piele. E frumos prin faptul că reuşim să ducem o tradiţie mai departe. Apa fiind sfinţită ieri (luni – n.r), de Bobotează, astăzi (marţi – n.r) cum se stropesc toţi, probabil vor fi sănătoşi”, a declarat presei Constantin Barbu, imediat după ce a fost „botezat” în apa râului.

La eveniment au participat circa o mie de persoane, atât localnici, cât şi turişti veniţi pentru a admira obiceiul, costumele populare şi dansurile din zonă.

„Noi păstrăm această miraculoasă moştenire, care vine dintr-o istorie atât de îndepărtată încât nu îi ştim începuturile, de a ne boteza Ionii în apa curgătoare a râului, cea care la originile istoriei purifică în egală măsură sufletul şi trupul, iar faptul că satele de munte din România păstrează până astăzi asemenea datini este, poate, contribuţia cea mai importantă pe care cultura românească o poate aduce la patrimoniul culturii universale”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, muzeograful Corneliu Bucur, prezent la eveniment.

Obiceiul se încheie, în fiecare an, cu o horă întinsă în centrul satului de toţi participanţii la eveniment, majoritatea îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale din zonă.

video
play-sharp-fill

Potrivit specialiştilor, „Udatul Ionilor” de la Tălmăcel încheie oficial sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului. foto: Petre Radu

Ultima oră