video mii de oameni s-au înghesuit și împins să ia apă sființită de bobotează în piața mare

Marele praznic al Botezului Domnului a adunat sute de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.Apoi în Piața Mare peste 6.000 de oameni s-au îmbulzit să ia apa sființită.

Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, format din slujitorii Catedralei și cadre ddiactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”. Pe lângă sutele de credincioşi, la Sfânta Liturghie au participat şi prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Siterlli, reprezentanţii Consiliului Judeţean, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, generalul Ghiță Bârsan și alți oaspeți. Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

La sfârșitul rânduielii din Catedrala mitropolitană, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Emilian Man, slujitor al lăcașului de cult. După hirotesie, ierarhul a oferit distincția “Crucea şaguniană pentru clerici” părintelui profesor Ioan Ică Senior, ca semn de mulțumire și respect pentru anii de slujire la altar și la catedră.

A urmat procesiunea spre Piața Mare din centrul cetății transilvane, unde toți preoții din Sibiu s-au adunat împreună cu IPS Mitropolit Laurențiu, cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu protopopul de Sibiu Ioan Coșa pentru a oficia slujba de sfințirea a apei. Tradiţia ca slujba de sfinţire a apei din ziua Bobotezei să se oficieze în Piaţa Mare împreună cu toţi preoţii din oraş datează de mai mulţi ani şi exprimă unitatea

comunităţilor parohiale din Sibiu. Câteva mii de credincioși s-au aduant în fața scenei unde a fost oficiată slujba aghiasmei mari, iar la final au primit peste 7000 de sticle cu apă sfințită. De asemenea, câteva vase de mari dimensiuni au fost pregătite pentru această zi, iar în curtea Catedralei mitropolitane, credincioșii au posibilitatea să primească aghiasmă mare în tot cursul săptămânii din butoaiele aduse aici.

La sfârșitul rânduielii de sfințire, ierarhul a vorbit despre marele praznic al Teofaniei și despre darurile duhovnicești aduse de apa sfințită în această zi.

YouTube video

IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit credincioşilor pentru pregătirea duhovnivească făcută înainte de praznicul Bobotezei, prin primirea preoţilor în casele lor pentru a-i binecuvânta, iar mai apoi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de slujitorii sfintelor altare din Sibiu pentru jertfa depusă în aceste zile de a intra în fiecare casă şi a stropi cu aghiasmă mare locuinţele şi agoniseala.sursa: Mitropolia Ardealului

Ultima oră

Comentariul meu