vezi trenul electric românesc care va merge cu 200 de km la oră dar nu va trece prin sibiu

Trenul electric românesc se numeşte Hyperion şi are două variante de producţie. Una de viteză maximă, de 160 km pe oră şi alta care atinge 200 km pe oră.

Trenul are podea joasă, două vagoane motoare şi două purtătoare, cu o capacitate de 180 de locuri pe scaune şi va intra în producţie la Craiova, compania Softronic obţinând un credit de 4,3 milioane de euro de la Garanti Bank.

Dacă şinele i-ar permite, Hyperion ar putea să parcurgă distanţa Bucureşti – Sibiu în numai două ore jumate, iar Sibiu – Constanţa, în mai puţin de patru ore. Din păcate, linia electrică Braşov – Sibiu – Sebeş nu este electrificată, aşa că trenul de mare viteză nu va circula pe această rută.

Trenul are 4 vagoane, din care două vagoane motoare, reversibile. Capacitatea de transport este de 180 de locuri, iar confortul interior este comparabil cu cel al oricărui tren modern.

Pentru Hyperion, Softronic Craiova, singura fabrică de locomotive din Sud-Estul Europei a accesat fonduri europene, valoarea proiectului fiind de circa 14 milioane de lei.
“Acesta reprezintă o revoluţie în transportul feroviar român, fiind prima ramă electrică cu podea joasă şi tracţiune asincronă produsă de industria românească de profil şi poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 km pe oră, respectiv 200 km pe oră. Hyperion este comparabil cu orice tren modern din Europa, oferind de asemenea Wi-Fi gratuit pasagerilor”, a declarat Ionel Ghiţă, Preşedinte CA Softronic, pentru România Liberă.

Investiţia totală pentru producţia Hyperion a fost de peste 5 milioane euro. În prezent, trenul a fost finalizat şi efectuează teste de viteză. Hyperion va fi lansat pentru uz comercial în februarie 2014.

Softronic a produs în urmă cu 5 ani şi prima locomotivă electrică, după 1990, numită Phoenix. La realizarea acesteia au lucrat peste 100 de liceeni şi studenţi, angajaţi ai fabricii deţinute de fostul profesor de franceză, Ionel Ghiţă. În final, Phoenix a fost vândută unui operator particular din Ungaria.

tren-hyperion-6-fb tren-hyperion-4-fb tren-hyperion-3-fb tren-hyperion-2-fb

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Trenuri ieftine in Romania de la regiotrans, transferoviar. Puteti merge cu aceste trenuri private ieftine si comode. h